Úžasně lehký bezlepkový chlebík (knäckebrot)

Napsal Táňa (») v sobotu 1. 7. 2017 v kategorii Obiloviny a přílohy, přečteno: 2317×
dsc0113_4.jpg

Budete se bez lepku cítit lépe? Zřejmě ano! Ale je dobré nahradit lepkové potraviny umělými bezlepkovými hotovkami plnými éček? Rozhodně ne :) Nedejte se proto strhnout vlnou bezlepkového nadšení - konzumace hromady bezlepkového pečiva, sušenek, těstovin a zákusků vás neudělá ani zdravější, ani štíhlejší! Jak bylo zmíněno v předchozím článku, naprosto nejjednodušší a nejzdravější způsob, jak přejít na bezlepkovou stravu, je zaměřit se na přirozeně bezlepkové potraviny. Tedy maso, rýži, pohanku, zeleninu, brambory, ořechy, hořkou čokoládu, sýry, vajíčka,.. Je toho spousta a vše se dá spolu tak krásně kombinovat, že si na nějaké pečivo po čase ani nevzpomenete! A pak po čase možná zase ano :) Přesně pro tyhle případy jsou tu tyto neskutečně jednoduché a báječně dobré „chlebíky“ - uspokojí chuť na něco křupavéhho a přitom vám nezalepí střeva :) Vyzkoušíte?

 

Suroviny na 1 plech:

100 g pohanky

100 g pohankové mouky

100 g cukety

sůl, kmín, semínka a koření podle chuti

 

Vzhledem k tomu, že po nějakém čase na bezlepkové dietě mě chuť na chleba úplně přešla, sama přemýšlím, jakou záhadou se mi vlastně dostala do nákupního košíku pohanková mouka :)? Matně si vzpomínám, že jsem plánovala pohankové palačinky, ale nakonec na ně ani nedošlo. Zato došlo na tyhle báječné křupavé placky! Aby byly o něco zdravější a ne tak čistě „moučné“, zaexperimentovala jsem a udělala je napůl z celého pohankového zrna. A výsledek? Úžasný!

Pohanku propláchneme a namočíme minimálně na čtyři hodiny do vody.

Dsc0004_7

Tímto krokem zrno nabobtná, zvětší svůj objem a bude hezky lepit. Poté na sítku opět několikrát propláchneme.

Dsc0007_5

V míse smícháme sypké suroviny (mouku, sůl, kmín, případně si přidejte jakékoli koření, ořechy, česnek,..) a pomalu po částech přidáváme pohanku a v případě potřeby vodu.

Dsc0008 Ovšem s vodou opatrně! Pamatujte, že do receptu přijde ještě cuketa – a pokud to s tekutinou přeženete, budete mít místo chleba vařenou pohankovou kaši :-) Suroviny proto přidáváme postupně, pomalu mícháme..Dsc0012_3

a až nakonec přidáme strouhanou cuketu a případně více vody (nebo to prostě zachráníme další moukou :-) ).

Dsc0006_10

Směs rozprostřeme na plech vyložený papírem na pečení..Dsc0016_7

a vložíme do trouby vyhřáté na 220 stupňů.

Pečeme cca 20 minut a pak necháme chvíli ve vypnuté troubě dojít – záleží jen na nás, zda chceme mít spíše měkký „chleba“ nebo spíše křupavé „knäckebroty“. Já mám raději druhou variantu, takže se mi placky občas lehce spálí - snad se mi rakovina vyhne  :-)Dsc0114

Hotové placky jíme samotné (ano, jsou tak dobré, že budete mít co dělat je nesníst suché rovnou z plechu..)

Dsc0028_4

..nebo s čímkoliv, co máme rádi :)

Dsc0113_5

Dsc0012-kopie_3

Dobrou chuť!

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Článek ještě nebyl okomentován.

Komentáře tohoto článku jsou moderovány. Váš příspěvek se zobrazí až po schválení autorem článku.

Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel devět a jedenáct