Listový závin s pestem a zeleninou

Napsal Táňa (») ve čtvrtek 15. 9. 2011 v kategorii Obiloviny a přílohy, přečteno: 1745×
p9090852.jpg

Listové těsto nenahradíte :)

Uznávám, že listové těsto asi působí mezi mými jinak zdravými a výživnými recepty trošku nepatřičně, jenže.. ono je prostě vynikající :) Navíc, zatímco vlastní chleba ze žitné mouky, bezlepkové rýžové palačinky nebo i celozrnnou pizzu a sušenky upéct dokážu, těsto na závin se mi jaksi ještě nikdy nepovedlo..

Pokus o závin s rýžovým papírem byl hodně rozpačitý, několik dalších směsí letělo rovnou do koše a na další pokusy vlastně už delší dobu nedošlo. Takže když už občas přijde chuť na „štrúdl“, většinou automaticky sahám po pravém listovém těstě. Jednou za čas... :)

Suroviny na 1 závin:

200 g listového těsta

2 lžíce bazalkového pesta

150 g lesních hub

50 g cukety

50 g mrkve

50 g sýra kaškaval

celozrnná žitná mouka na podsypání

 

Celozrnná mouka není vtip, i když mezi ostatní suroviny moc nezapadá. Zkuste ji použít na podsypání místo obyčejné bílé mouky – budete příjemně překvapeni, jak je těsto křupavé, tmavé a chuťově zvýrazněné.

Troubu si předehřejeme na 200oC.

Žitnou mouku nasypeme na vál a listové těsto rozválíme do tenka válečkem. Potřeme 2-3 lžícemi bazalkového pesta a na něj naskládáme houby nakrájené na plátky. P9090821

Na houby nastrouháme polovinu sýra..P9090826

.. na něj mrkvičku a cuketu. Nakonec nastrouháme druhou polovinu sýra a vršek ještě pocákáme pestem. P9090837Závin zamotáme a vložíme do vyhřáté trouby.
Pečeme dozlatova asi 20-30 minut. P9090844

Slané záviny jsou notoricky známé a dají se připravovat na milion způsobů, tenhle je ale přece jenom můj nejoblíbenější. Dokonce i doma sklízí ohlas a chutná nám daleko víc, než profláklá klasika „sýr, šunka, kečup“. P9090851 Směs hub a pesta je zkrátka zajímavější a v kombinaci s výrazným sýrem jednoduše neodolatelná.

Kaškaval je bulharský, poměrně tučný a dost slaný sýr, který se k pečení skvěle hodí – rozhodně vám nedoporučuji nahrazovat jej eidamem! Pokud jej nemáte, ideální náhradou bude gouda, která je běžně k sehnání.

Mrkev a cuketa celý závin krásně odlehčí a náplň tak bude malinko nasládlá a šťavnatá. Pokud máte zeleninu rádi, určitě si tuhle kombinaci zamilujete – už jen ta vůně, která se při pečení line celým bytem... :o)!!!P9090856

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.

Komentáře tohoto článku jsou moderovány. Váš příspěvek se zobrazí až po schválení autorem článku.

Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel dvanáct a deset