Listové těsto nenahradíte :)
Uznávám, že listové těsto asi působí mezi mými jinak zdravými a výživnými recepty trošku nepatřičně, jenže.. ono je prostě vynikající :) Navíc, zatímco vlastní chleba ze žitné mouky, bezlepkové rýžové palačinky nebo i celozrnnou pizzu a sušenky upéct dokážu, těsto na závin se mi jaksi ještě nikdy nepovedlo..
Pokus o závin s rýžovým papírem byl hodně rozpačitý, několik dalších směsí letělo rovnou do koše a na další pokusy vlastně už delší dobu nedošlo. Takže když už občas přijde chuť na „štrúdl“, většinou automaticky sahám po pravém listovém těstě. Jednou za čas... :)
Suroviny na 1 závin:
200 g listového těsta
2 lžíce bazalkového pesta
150 g lesních hub
50 g cukety
50 g mrkve
50 g sýra kaškaval
celozrnná žitná mouka na podsypání
Celozrnná mouka není vtip, i když mezi ostatní suroviny moc nezapadá. Zkuste ji použít na podsypání místo obyčejné bílé mouky – budete příjemně překvapeni, jak je těsto křupavé, tmavé a chuťově zvýrazněné.
Troubu si předehřejeme na 200oC.
Žitnou mouku nasypeme na vál a listové těsto rozválíme do tenka válečkem. Potřeme 2-3 lžícemi bazalkového pesta a na něj naskládáme houby nakrájené na plátky.
Na houby nastrouháme polovinu sýra..
.. na něj mrkvičku a cuketu. Nakonec nastrouháme druhou polovinu sýra a vršek ještě pocákáme pestem. Závin zamotáme a vložíme do vyhřáté trouby.
Pečeme dozlatova asi 20-30 minut.
Slané záviny jsou notoricky známé a dají se připravovat na milion způsobů, tenhle je ale přece jenom můj nejoblíbenější. Dokonce i doma sklízí ohlas a chutná nám daleko víc, než profláklá klasika „sýr, šunka, kečup“. Směs hub a pesta je zkrátka zajímavější a v kombinaci s výrazným sýrem jednoduše neodolatelná.
Kaškaval je bulharský, poměrně tučný a dost slaný sýr, který se k pečení skvěle hodí – rozhodně vám nedoporučuji nahrazovat jej eidamem! Pokud jej nemáte, ideální náhradou bude gouda, která je běžně k sehnání.
Mrkev a cuketa celý závin krásně odlehčí a náplň tak bude malinko nasládlá a šťavnatá. Pokud máte zeleninu rádi, určitě si tuhle kombinaci zamilujete – už jen ta vůně, která se při pečení line celým bytem... :o)!!!