Neskutečně voňavý :-)
Kolikrát jste už letos vařili guláš? Že ani jednou? Nejvyšší čas to napravit. Víkend je před námi a času je spousta – začněte hned, ať je zítra v poledne akorát!
A jelikož je zima stále v plném proudu, nechte se zlákat touto zimní gulášovou variací. Klasika s majoránkou je sice fajn, ale garantuji vám, že tenhle voňavý „vánoční“ mix koření vás naprosto odrovná :)
Suroviny pro 4 osoby:
1 kg hovězí kližky
3 velké cibule (bílé či červené)
1 dcl suchého červeného vína
a dále spousta koření:
jalovec
nové koření
bobkový list
mletý kmín
mletá paprika
mletá skořice
hřebíček
badyán
tymián čerstvý i sušený
sůl a pepř
sádlo na smažení
Jak vidíte, je toho opravdu spousta:
To však ještě pořád není všechno. Aby byl guláš dokonalý, nachystáme si ještě zeleninový základ:
300 g mrkve
300 g celeru
600 g růžičkové kapusty (příloha)
a velikou hrst sušených brusinek
Máme-li všechno konečně pohromadě, vězte, že samotná příprava jídla už je celkem hračka. Kližku si očistíme a nakrájíme na kousky..
cibuli, brusinky a kořenovou zeleninu posekáme v mixéru.
V kastrolu rozpálíme kousek sádla a zprudka na něm opečeme kousky masa ze všech stran. Zasypeme tymiánem, kmínem, bobkovým listem, jalovcem a novým kořením a chvíli společně restujeme.
Opečené maso vyjmeme na talíř a udržujeme v teple.
Do výpeku nyní dáme všechnu nasekanou zeleninu (kromě kapusty) a opečeme. Maso vrátíme do hrnce, osolíme a opepříme. Přidáme všechno ostatní koření a zalijeme troškou červeného vína. Chvíli vše dusíme a podléváme vínem, aby zelenina změkla a zesládla. Nakonec guláš podlijeme asi 2 dcl vroucí vody (podle objemu hrnce – aby se maso netopilo, ale bylo ponořené), přiklopíme pokličkou a necháme na velmi mírném plameni probublávat asi hodinu a půl.
Po této době sporák vypneme, přimícháme nakrájenou růžičkou kapustu a necháme dojít.
Guláš necháme ideálně rozležet do druhého dne. Velké koření za pomocí pinzety vyndáme a můžeme podávat.
Při servírování lze ozdobit snítkou čerstvého tymiánu, který guláš krásně „dotáhne“.