Zimní guláš s vínem a brusinkami

Napsal Táňa (») v pátek 15. 2. 2013 v kategorii Maso, přečteno: 1479×
p2150051.jpg

 Neskutečně voňavý :-)

Kolikrát jste už letos vařili guláš? Že ani jednou? Nejvyšší čas to napravit. Víkend je před námi a času je spousta – začněte hned, ať je zítra v poledne akorát!

A jelikož je zima stále v plném proudu, nechte se zlákat touto zimní gulášovou variací. Klasika s majoránkou je sice fajn, ale garantuji vám, že tenhle voňavý „vánoční“ mix koření vás naprosto odrovná :)

Suroviny pro 4 osoby:

1 kg hovězí kližky

3 velké cibule (bílé či červené)

1 dcl suchého červeného vína

a dále spousta koření:

jalovec

nové koření

bobkový list

mletý kmín

mletá paprika

mletá skořice

hřebíček

badyán

tymián čerstvý i sušený

sůl a pepř

sádlo na smažení


Jak vidíte, je toho opravdu spousta:Pa210044

To však ještě pořád není všechno. Aby byl guláš dokonalý, nachystáme si ještě zeleninový základ:

300 g mrkve

300 g celeru

600 g růžičkové kapusty (příloha)

a velikou hrst sušených brusinek

P2140001

Máme-li všechno konečně pohromadě, vězte, že samotná příprava jídla už je celkem hračka. Kližku si očistíme a nakrájíme na kousky..

Pa210048

cibuli, brusinky a kořenovou zeleninu posekáme v mixéru.P2140002

V kastrolu rozpálíme kousek sádla a zprudka na něm opečeme kousky masa ze všech stran.P2140003 Zasypeme tymiánem, kmínem, bobkovým listem, jalovcem a novým kořením a chvíli společně restujeme.P2140007

Opečené maso vyjmeme na talíř a udržujeme v teple.P2140010

Do výpeku nyní dáme všechnu nasekanou zeleninu (kromě kapusty) a opečeme. P2140011 Maso vrátíme do hrnce, osolíme a opepříme. Přidáme všechno ostatní koření a zalijeme troškou červeného vína. Chvíli vše dusíme a podléváme vínem, aby zelenina změkla a zesládla.P2140016 Nakonec guláš podlijeme asi 2 dcl vroucí vody (podle objemu hrnce – aby se maso netopilo, ale bylo ponořené), přiklopíme pokličkou a necháme na velmi mírném plameni probublávat asi hodinu a půl.P2140020

Po této době sporák vypneme, přimícháme nakrájenou růžičkou kapustu a necháme dojít.P2140023

Guláš necháme ideálně rozležet do druhého dne. Velké koření za pomocí pinzety vyndáme a můžeme podávat.P2150037

Přílohu nechám na vás :o)P2150041

Při servírování lze ozdobit snítkou čerstvého tymiánu, který guláš krásně „dotáhne“.P2150048

Věřte, že si takto dokonale okořeněný guláš zamilujete :-)P2150049

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.

Komentáře tohoto článku jsou moderovány. Váš příspěvek se zobrazí až po schválení autorem článku.

Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel čtyři a třináct