Do mrazů jako dělaná!
Zima je sice teprve v polovině, ale po minulém víkendu vím, že to nejchutnější a nejstylovější „zimní“ jídlo jsem si uvařila už teď :) Je jím tato krásná vepřová kotleta v lahodné perníkové omáčce - asi nenajdete pokrm, který by se lépe ladil do těchto mrazivých a ponurých dnů! Nádherný kus hezky prorostlého a přitom šťavnatého masa, k tomu silná chuť bylin, kořenové zeleniny a perníku a to vše s láskou a péčí na mírném ohni dušené téměř tři hodinky.. dali byste si :o)???!
Suroviny pro 4 osoby:
cca 800 g vepřové pečeně
100 g mrkve
100 g celeru
5 cm pórku
4 hvězdičky badyánu
4 hřebíčky
4 stroužky česneku
10 kuliček jalovce
2 lžíce koření do perníku
½ lžíce skořice
hrst čerstvého tymiánu
sůl, pepř
2 lžíce sádla
Maso vyndáme z lednice 2 hodiny před vlastní úpravou a kocháme se :-) Ne, to už je trošku přehnané, nicméně doporučení nechat maso nějakou dobu rozležet při pokojové teplotě má určitě něco do sebe. Zatím si alespoň můžeme přichystat všechny bylinky a další ingredience a příprava nám pak půjde hezky od ruky. Důležitou součástí omáčky je i zelenina, proto na ni nezapomeneme – celer a mrkev si očistíme a rozmixujeme v mixéru, pórek nakrájíme na malé kousky, česnek prolisujeme.
Vepřovou pečeni jsem měla bez kosti – s kostí by sice jídlo bylo jistě ještě o moc lepší, ale já jsem si pochutnala i tak. Naprosté kouzlo s tímto masem totiž provedlo koření do perníku! Jednoduše vezmeme celý kus masa a rovnoměrně jej v koření obalíme. V pánvi na rozpáleném sádle pak kotletu opečeme ze všech stran..
zasypeme kořením a bylinkami..
a BEZ SOLENÍ na prudkém ohni několik minut restujeme do zlatavé barvy. Pomocí dřevěných vařeček maso poté opatrně vyndáme na talíř.. a udržujeme v teple. Do vypečeného sádla nyní vložíme kořenovou zeleninu, pórek a česnek, zaprášíme skořicí a smažíme asi 5 minut. Maso vrátíme do hrnce, přidáme sůl a pepř a podle potřeby horkou vodu nebo vývar. Přikryjeme pokličkou, plamen ztlumíme na stupeň 2-3 a necháme zvolna probublávat 2-3 hodinky :-)
Poté doporučuji nechat například přes noc vychladnout na balkóně – chutě se krásně rozleží a k nedělnímu obědu bude maso i omáčka v ideální kondici :)
Masíčko jde krásně krájet na plátky.. a nabízí tak různé možností servírovaní – buď jako chuťovku za studena...
.. ideální na cesty, pro návštěvu,..
na chlebík či jen tak na chuť :-)
anebo klasicky: teplé, přelité lahodnou omáčkou a doplněné knedlíčkem nebo jen zeleninou a džbánkem piva :)
Nutriční informace:
Bez lepku: ANO
Bez mléka: ANO
Bez cukru: ANO
Sacharidy celkem: 15 g
Glykemický index:
Glykemický index tohoto jídla je velmi nízký, téměř nulový. U masa a dalších bílkovin se GI neměří, informaci tedy přidávám jen vzhledem k použité kořenové zelenině, která patří mezi sladší druhy. Vzhledem k zanedbatelnému množství v omáčce se však tohoto jídla není třeba bát :)