Vepřová pečeně s perníkovou omáčkou

Napsal Táňa (») v neděli 26. 1. 2014 v kategorii Maso, přečteno: 2385×
p1190024_2.jpg

Do mrazů jako dělaná!

Zima je sice teprve v polovině, ale po minulém víkendu vím, že to nejchutnější a nejstylovější „zimní“ jídlo jsem si uvařila už teď :) Je jím tato krásná vepřová kotleta v lahodné perníkové omáčce - asi nenajdete pokrm, který by se lépe ladil do těchto mrazivých a ponurých dnů! Nádherný kus hezky prorostlého a přitom šťavnatého masa, k tomu silná chuť bylin, kořenové zeleniny a perníku a to vše s láskou a péčí na mírném ohni dušené téměř tři hodinky.. dali byste si :o)???!

Suroviny pro 4 osoby:

cca 800 g vepřové pečeně

100 g mrkve

100 g celeru

5 cm pórku

4 hvězdičky badyánu

4 hřebíčky

4 stroužky česneku

10 kuliček jalovce

2 lžíce koření do perníku

½ lžíce skořice

hrst čerstvého tymiánu

sůl, pepř

2 lžíce sádla

Maso vyndáme z lednice 2 hodiny před vlastní úpravou a kocháme se :-)P1190132 Ne, to už je trošku přehnané, nicméně doporučení nechat maso nějakou dobu rozležet při pokojové teplotě má určitě něco do sebe. Zatím si alespoň můžeme přichystat všechny bylinky a další ingredience a příprava nám pak půjde hezky od ruky. P1190136 Důležitou součástí omáčky je i zelenina, proto na ni nezapomeneme – celer a mrkev si očistíme a rozmixujeme v mixéru, pórek nakrájíme na malé kousky, česnek prolisujeme.

Vepřovou pečeni jsem měla bez kosti – s kostí by sice jídlo bylo jistě ještě o moc lepší, ale já jsem si pochutnala i tak. Naprosté kouzlo s tímto masem totiž provedlo koření do perníku! Jednoduše vezmeme celý kus masa a rovnoměrně jej v koření obalíme.P1190138 V pánvi na rozpáleném sádle pak kotletu opečeme ze všech stran..P1190143

zasypeme kořením a bylinkami..P1190141

a BEZ SOLENÍ na prudkém ohni několik minut restujeme do zlatavé barvy. P1190147 Pomocí dřevěných vařeček maso poté opatrně vyndáme na talíř..P1190148 a udržujeme v teple. P1190150 Do vypečeného sádla nyní vložíme kořenovou zeleninu, pórek a česnek, zaprášíme skořicí a smažíme asi 5 minut. P1190154 Maso vrátíme do hrnce, přidáme sůl a pepř a podle potřeby horkou vodu nebo vývar. Přikryjeme pokličkou, plamen ztlumíme na stupeň 2-3 a necháme zvolna probublávat 2-3 hodinky :-)P1190155

Poté doporučuji nechat například přes noc vychladnout na balkóně – chutě se krásně rozleží a k nedělnímu obědu bude maso i omáčka v ideální kondici :)P1190008_2

Masíčko jde krásně krájet na plátky..P1190029_2 a nabízí tak různé možností servírovaní – buď jako chuťovku za studena...P1190017

.. ideální na cesty, pro návštěvu,..P1190021

na chlebík či jen tak na chuť :-)P1190015

anebo klasicky: teplé, přelité lahodnou omáčkou P1190022 a doplněné knedlíčkem nebo jen zeleninou a džbánkem piva :)P1190026

Nutriční informace:

Bez lepku: ANO

Bez mléka: ANO

Bez cukru: ANO

Sacharidy celkem: 15 g

Glykemický index:

Glykemický index tohoto jídla je velmi nízký, téměř nulový. U masa a dalších bílkovin se GI neměří, informaci tedy přidávám jen vzhledem k použité kořenové zelenině, která patří mezi sladší druhy. Vzhledem k zanedbatelnému množství v omáčce se však tohoto jídla není třeba bát :)

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.

Komentáře tohoto článku jsou moderovány. Váš příspěvek se zobrazí až po schválení autorem článku.

Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel tři a jedna