Vepřová kýta s lilkem, skořicí a kardamonem

Napsal Táňa (») v sobotu 7. 6. 2014 v kategorii Maso, přečteno: 2075×
p5170042.jpg

Jasně, že to jde dohromady :)

Možná o této kombinaci slyšíte poprvé, možná ji znáte už dávno – každopádně vězte, že maso a skořice je vůbec jedna z nejlahodnějších kombinací, co znám :-) Že ji ovšem dělám už nějaký ten pátek, rozhoda jsem si ji tentokrát trochu ozvláštnit. Volba padla na další, pro Čechy asi stále dost exotické koření – kardamon, který je součástí kari a v arabských zemích se používá i na ochucování dezertů a kávy. Výsledek je jednoduše famózní – tohle koření zkrátka vykouzlí dobrou večeři za vás :)!

Suroviny pro 4 osoby:

500 g vepřové kýty

500 g lilku

2 velké cibule

4 stroužky česneku

1 lžička kardamonu

1 lžička skořice

½ lžičky citronové kůry

sůl, kokosový olej

V pánvi rozpálíme kokosový olej a orestujeme na něm nahrubo nasekanou cibuli a dva rozmačkané česneky. Přidáme kýtu nakrájenou na nudličky, skořici, kardamon a čerstvou či sušenou citronovou kůru. P5170008 Jakmile se maso „zatáhne“, mírně ho osolíme, stáhneme plamen a přikryjeme pokličkou.

Lilky si nakrájíme na tenké „špagety“ a prosolíme, aby pustily šťávu a případnou hořkost.P5170015

Po 15 minutách jej opláchneme, přidáme k masu a dusíme ještě cca 15-20 minut – tak, aby maso bylo dostatečně měkké a lilek uvařený, ale nerozvařený :) Těsně před podáváním ještě přidáme 2 zbylé utřené česneky a necháme chvíli dojít. No a když se to povede, tak je to zkrátka fantazie..P5170041

Věřím, že i méně zruční kuchaři tohle jídlo bez problémů zvládnou.. P5170061 a po ochutnání si kombinaci masa, skořice a kardamonu okamžitě zamilují.P5170038-2

Tak co? Zlákal vás dnešní recept? Jak vidíte, koření má velikou moc – nechte je proto pracovat a využívejte je víc! Jakmile zvládnete koření a bylinky správně používat, nejenom že si pochutnáte a budete zdravější – vaše jídla budou chuťově výborná a nebudete mít dojem, že „to nějak není ono“. P5170048 Přestanou vás dráždit a lákat všechna překombinovaná dochucovadla jako jsou kečupy, „čili“ omáčky, „bárbekjů“ omáčky a podobné nesmysly. A to za to přece stojí, ne?P5170034

Nutriční údaje:

Bez lepku: ANO

Bez mléka: ANO

Bez cukru: ANO

Glykemický index:

Glykemický index je nízký, jídlo téměř neobsahuje sacharidy, je tedy ideální volbou na oběd i na večeři. Skořice je navíc pro diabetiky veliký pomocníkem – reguluje hladinu krevního cukru a pomáhá snížit glykemii případných sladkých jídel. Rovněž s kardamonem (jasně, správně je kardamom, ale to zní divně, ne :)?!) neuděláte chybu, protože jde o koření, které podporují trávení, tlumí křeče žaludku a bojuje proti zahlenění a nadýmání. No zkrátka tenhle pokrm je dokonalost sama :-)P5170038

 

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Článek ještě nebyl okomentován.

Komentáře tohoto článku jsou moderovány. Váš příspěvek se zobrazí až po schválení autorem článku.

Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel třináct a osm