Jasně, že to jde dohromady :)
Možná o této kombinaci slyšíte poprvé, možná ji znáte už dávno – každopádně vězte, že maso a skořice je vůbec jedna z nejlahodnějších kombinací, co znám :-) Že ji ovšem dělám už nějaký ten pátek, rozhoda jsem si ji tentokrát trochu ozvláštnit. Volba padla na další, pro Čechy asi stále dost exotické koření – kardamon, který je součástí kari a v arabských zemích se používá i na ochucování dezertů a kávy. Výsledek je jednoduše famózní – tohle koření zkrátka vykouzlí dobrou večeři za vás :)!
Suroviny pro 4 osoby:
500 g vepřové kýty
500 g lilku
2 velké cibule
4 stroužky česneku
1 lžička kardamonu
1 lžička skořice
½ lžičky citronové kůry
sůl, kokosový olej
V pánvi rozpálíme kokosový olej a orestujeme na něm nahrubo nasekanou cibuli a dva rozmačkané česneky. Přidáme kýtu nakrájenou na nudličky, skořici, kardamon a čerstvou či sušenou citronovou kůru. Jakmile se maso „zatáhne“, mírně ho osolíme, stáhneme plamen a přikryjeme pokličkou.
Lilky si nakrájíme na tenké „špagety“ a prosolíme, aby pustily šťávu a případnou hořkost.
Po 15 minutách jej opláchneme, přidáme k masu a dusíme ještě cca 15-20 minut – tak, aby maso bylo dostatečně měkké a lilek uvařený, ale nerozvařený :) Těsně před podáváním ještě přidáme 2 zbylé utřené česneky a necháme chvíli dojít. No a když se to povede, tak je to zkrátka fantazie..
Věřím, že i méně zruční kuchaři tohle jídlo bez problémů zvládnou.. a po ochutnání si kombinaci masa, skořice a kardamonu okamžitě zamilují.
Tak co? Zlákal vás dnešní recept? Jak vidíte, koření má velikou moc – nechte je proto pracovat a využívejte je víc! Jakmile zvládnete koření a bylinky správně používat, nejenom že si pochutnáte a budete zdravější – vaše jídla budou chuťově výborná a nebudete mít dojem, že „to nějak není ono“. Přestanou vás dráždit a lákat všechna překombinovaná dochucovadla jako jsou kečupy, „čili“ omáčky, „bárbekjů“ omáčky a podobné nesmysly. A to za to přece stojí, ne?
Nutriční údaje:
Bez lepku: ANO
Bez mléka: ANO
Bez cukru: ANO
Glykemický index:
Glykemický index je nízký, jídlo téměř neobsahuje sacharidy, je tedy ideální volbou na oběd i na večeři. Skořice je navíc pro diabetiky veliký pomocníkem – reguluje hladinu krevního cukru a pomáhá snížit glykemii případných sladkých jídel. Rovněž s kardamonem (jasně, správně je kardamom, ale to zní divně, ne :)?!) neuděláte chybu, protože jde o koření, které podporují trávení, tlumí křeče žaludku a bojuje proti zahlenění a nadýmání. No zkrátka tenhle pokrm je dokonalost sama :-)