Wait for it.. :-)
Co s nedělním odpolednem? Upečte si plec :o)! Nikdy bych to do sebe jako bývalá vegetariánka neřekla, ale pečenou vepřovou plec můžu oficiálně pasovat na jedno z nejlepších jídel na světě (spolu s burákovým máslem.. :-) ) Jasně, dvě minutky osmahnuté steaky jsou fajn, losos hotový v páře za deset minut je taky bezva, ale maso, kterému dáte čas, aby ukázalo, co v něm je, je zkrátka ještě o poznání lepší! Zmíněné pečené vepřové má dokonce i svůj oficiální název - "moravský vrabec". Že mě to hned nenapadlo :o) Nicméně, dnes necháme vrabce být a upečeme si plec vcelku a na tymiánu - uvidíte, že čekání se vyplatí!
Suroviny pro 4 osoby:
800 g vepřové plece vcelku
600 g cukety
2 velké cibule
4 stroužky česneku
velká hrst čerstvého tymiánu
kmín, sušený tymián, sůl, pepř, olivový olej
Den předem si maso naložíme: potřeme olivovým olejem, posypeme solí, pepřem, kmínem a sušeným tymiánem a celé obalíme v česneku. Česnekem rozhodně nešetříme, naopak – sama jsem maso na několika místech nařízla a vzniklé kapsy ním ještě napěchovala :-)Na závěr obalíme i čerstvým tymiánem, přikryjeme a necháme v lednici do druhého dne odpočívat.
Druhý den si předehřejeme troubu na 150 stupňů, maso pokryjeme kolečky cibule a asi čtvrtinou připravené cukety – během pečení se zcela rozvaří a vytvoří nám výbornou silnou omáčku. Zbytek cuket si klasicky nakrájíme a prosolíme – později je použijeme jako přílohu k masu.
Plec vložíme do vyhřáté trouby a necháme tři hodiny péct. Ale pozor! Odejít nemůžeme :) Maso je totiž potřeba celkem často obracet a podlévat, aby se nevysušilo, ale naopak hezky rovnoměrně a do šťavnata opeklo. Takže si pustíme finále Wimbledonu a po očku troubu kontrolujeme :)
Po třech hodinách přisypeme pod maso nakrájenou cuketu a pečeme ještě půl hodiny. Poté vypneme, ale jídlo necháme ještě uvnitř trouby dojít – klidně další dvě hodiny, aby se masíčko rozpadalo :-)
No a po šesti hodinách, kdy nám příjemně uteklo odpoledne, máme výbornou večeři :-) A to se vyplatí :)
Servírujeme se šťavnatou cuketkou a lahodnou zkaramelizovanou cibulkou..
Nutriční informace:
Bez lepku: ANO
Bez cukru: ANO
Bez mléka: ANO
Glykemický index:
Opět tradiční kombinace masa se zeleninou, tj. don´t worry :-) Glykemii Vám tohle jídlo nerozhází, je to nejlepší typ pokrmu, který si můžete dát. Nechte si chutnat :)