Pomalu pečená plec s tymiánem a česnekem

Napsal Táňa (») v neděli 6. 7. 2014 v kategorii Maso, přečteno: 3729×
p7050035.jpg

Wait for it.. :-)

Co s nedělním odpolednem? Upečte si plec :o)! Nikdy bych to do sebe jako bývalá vegetariánka neřekla, ale pečenou vepřovou plec můžu oficiálně pasovat na jedno z nejlepších jídel na světě (spolu s burákovým máslem.. :-) ) Jasně, dvě minutky osmahnuté steaky jsou fajn, losos hotový v páře za deset minut je taky bezva, ale maso, kterému dáte čas, aby ukázalo, co v něm je, je zkrátka ještě o poznání lepší! Zmíněné pečené vepřové má dokonce i svůj oficiální název - "moravský vrabec". Že mě to hned nenapadlo :o) Nicméně, dnes necháme vrabce být a upečeme si plec vcelku a na tymiánu - uvidíte, že čekání se vyplatí!

Suroviny pro 4 osoby:

800 g vepřové plece vcelku

600 g cukety

2 velké cibule

4 stroužky česneku

velká hrst čerstvého tymiánu

kmín, sušený tymián, sůl, pepř, olivový olej

Den předem si maso naložíme: potřeme olivovým olejem, posypeme solí, pepřem, kmínem a sušeným tymiánem a celé obalíme v česneku. P7040001 Česnekem rozhodně nešetříme, naopak – sama jsem maso na několika místech nařízla a vzniklé kapsy ním ještě napěchovala :-)P7040005Na závěr obalíme i čerstvým tymiánem, přikryjeme a necháme v lednici do druhého dne odpočívat.P7040008

Druhý den si předehřejeme troubu na 150 stupňů, maso pokryjeme kolečky cibule a asi čtvrtinou připravené cukety – během pečení se zcela rozvaří a vytvoří nám výbornou silnou omáčku. P7050016 Zbytek cuket si klasicky nakrájíme a prosolíme – později je použijeme jako přílohu k masu.

Plec vložíme do vyhřáté trouby a necháme tři hodiny péct. Ale pozor! Odejít nemůžeme :) Maso je totiž potřeba celkem často obracet a podlévat, aby se nevysušilo, ale naopak hezky rovnoměrně a do šťavnata opeklo. Takže si pustíme finále Wimbledonu a po očku troubu kontrolujeme :)

Po třech hodinách přisypeme pod maso nakrájenou cuketu a pečeme ještě půl hodiny. P7050018 Poté vypneme, ale jídlo necháme ještě uvnitř  trouby dojít – klidně další dvě hodiny, aby se masíčko rozpadalo :-)P7050024

No a po šesti hodinách, kdy nám příjemně uteklo odpoledne, máme výbornou večeři :-) A to se vyplatí :)P7050030

P7060043 Servírujeme se šťavnatou cuketkou a lahodnou zkaramelizovanou cibulkou..P7060045

Yummy :-)P7060042

P7060044

Nutriční informace:

 Bez lepku: ANO

 Bez cukru: ANO

Bez mléka: ANO

Glykemický index:

Opět tradiční kombinace masa se zeleninou, tj. don´t worry :-) Glykemii Vám tohle jídlo nerozhází, je to nejlepší typ pokrmu, který si můžete dát. Nechte si chutnat :)

 

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.

Komentáře tohoto článku jsou moderovány. Váš příspěvek se zobrazí až po schválení autorem článku.

Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel čtyři a sedm