Výživná večeře za lidovou cenu :o)
Spousta lidí nad játrama ohrnuje nos, což nechápu :) Správně upravená jsou jemná a křehká a doplněná vhodnou omáčkou můžou být opravdovou dobrotou. Řeči o jejich škodlivosti a o tom, jak jsou čističkou a filtrem těla bych také brala s rezervou-vždyť řeči "odborníků" a výživová doporučení se dnes mění snad ze dne na den. Prostě-játra jsou fajn :) V tomto jednoduchém receptu jsem je zkombinovala se zelím a ostrou zelenou kari pastou a výsledek je jednoduše vynikající. Navíc má tohle jídlo ještě jednu výhodu – pořídíte ho doslova za pár korun..
Suroviny pro 2-4 osoby podle hladu:
500 g kuřecích jater
1 menší hlávka bílého zelí
1 velká cibule
4 stroužky česneku
1-2 lžičky zelené kari pasty
máslo, pepř
Cibuli nakrájíme na větší kusy a orestujeme na kousku másla. Přidáme 2 rozetřené stroužky česneku, zelenou kari pastu a pepř a vše společně smažíme asi 1 minutu. S kari pastou buďte opatrní – pálí opravdu pořádně, takže pokud máte slabší žaludek, zkuste dát napoprvé raději jenom 1 lžičku.
Po chvíli smažení přidáme na pánev celý půlkilový balíček kuřecích jater a rovnoměrně je ze všech stran opečeme-pozor, játra se nesolí! Přidáme zelí nakrájené na nudličky a další 2 stroužky česneku, lehce podlijeme vodou a přikryjeme pokličkou.
Dusíme ještě asi 7 minut, aby játra změkla a zelí bylo křehké, ale ne úplně "rozblemcané" :-)
Tohle jídlo je opět nejlepší samotné-kombinace masa a zelí je natolik sytá, že se bez přílohy úplně obejde. Pokud však máte opravdu veliký hlad, doporučuji promíchat s rýží natural :)