Nezkazitelná a neodolatelná
Panenka je prostě sázka na jistotu. Chutná vždycky výborně, je téměř nemožné ji zkazit a navíc patří k tomu levnějšímu mezi „lepším“ masem.
Vepřová panenka nebo vepřová svíčková – každý ji nazývá jinak, každopádně jde o to nejchutnější a nejkvalitnější maso, které na prasátku můžeme najít :) Pro lepší představu přidávám i obrázek rozdělení vepřového masa – vegetariáni prominou :o)
zdroj: http://reznictvi-sefrhans.webnode.cz/reznictvi/neco-o-mase/veprove-maso/
I když není panenka tučná, na jazyku se jen rozplývá. Zkuste ji s majoránkou a jemným zeleninovým krémem – chutě jdou spolu opravdu velmi dobře dohromady..
Suroviny pro 4 osoby:
1 pěkná vepřová panenka
400 g kořenové zeleniny - mrkev, celer, petržel
1 cibule
kmín, majoránka, sladká paprika
sůl, pepř
máslo
Jelikož samotná příprava masa je velmi rychlá, začneme tentokrát s přílohou. V hrnci rozpustíme plátek másla a opečeme na něm cibulku a kmín.
Jakmile cibule zesklovatí, přidáme zeleninu. Použít můžeme mraženou směs „pod svíčkovou“, která je velmi dobrá a rychle připravená, v případě, že ji nemáme, nakrájíme si cca 200 g mrkve, 100 g celeru a 100 g petržele. Poměr si upravíme podle vlastních chutí, každopádně čím více je mrkve, tím je výsledná chuť sladší a jemnější.
K zelenině přidáme 1 rovnou lžíci sladké papriky, sůl a pepř.
Přiklopíme pokličkou a dusíme cca 5-10 minut do měkka, v případě potřeby podlijeme trochou vody. Těsně před koncem varu přidáme lžíci sušené majoránky. Směs odstavíme z plotny a lehce promixujeme tyčovým mixérem. Udržujeme v teple.
Nyní můžeme zpracovat panenku. Nakrájíme ji na jednotlivé „medailonky“..
...a každý z nich jemně a opatrně naklepeme.
Nesolíme ani nepepříme, pouze lehce posypeme majoránkou-buď hned, anebo až na pánvi. Rozpálíme si trošku másla a panenku rychle opečeme – stačí pouze 2 minuty z každé strany.
Ideální je, když panenka zůstane vevnitř ještě trochu růžová. Jde o natolik kvalitní maso, že je hrozná škoda trápit ho dobu na pánvi – tím jedině ztvrdne a zhadrovatí. Dřevěnou vařečkou vyndáme maso na talíř a necháme ještě cca 2 minuty stát. Zásadně do horkého masa nepícháme :) jinak jej připravíme o všechnu šťávu.
K panence přidáme naše zeleninové pyré a můžeme podávat.
U stolu je možné maso dosolit – ale zkuste to nejprve bez toho, uvidíte, že vás ta čistě „masová“ chuť dostane.
Méně je v tomhle případě více a ty nejjednodušší úpravy jsou někdy zkrátka ty nejlepší..