Panenka se zeleninovým pyré

Napsal Táňa (») v pondělí 27. 2. 2012 v kategorii Maso, přečteno: 2545×
p2270743.jpg

Nezkazitelná a neodolatelná

Panenka je prostě sázka na jistotu. Chutná vždycky výborně, je téměř nemožné ji zkazit a navíc patří k tomu levnějšímu mezi „lepším“ masem.

Vepřová panenka nebo vepřová svíčková – každý ji nazývá jinak, každopádně jde o to nejchutnější a nejkvalitnější maso, které na prasátku můžeme najít :) Pro lepší představu přidávám i obrázek rozdělení vepřového masa – vegetariáni prominou :o)Veprove

zdroj: http://reznictvi-sefrhans.webnode.cz/reznictvi/neco-o-mase/veprove-maso/

 

I když není panenka tučná, na jazyku se jen rozplývá. Zkuste ji s majoránkou a jemným zeleninovým krémem – chutě jdou spolu opravdu velmi dobře dohromady..

Suroviny pro 4 osoby:

1 pěkná vepřová panenka

400 g kořenové zeleniny - mrkev, celer, petržel

1 cibule

kmín, majoránka, sladká paprika

sůl, pepř

máslo

 P2270728

Jelikož samotná příprava masa je velmi rychlá, začneme tentokrát s přílohou. V hrnci rozpustíme plátek másla a opečeme na něm cibulku a kmín. P2270730

Jakmile cibule zesklovatí, přidáme zeleninu. Použít můžeme mraženou směs „pod svíčkovou“, která je velmi dobrá a rychle připravená, v případě, že ji nemáme, nakrájíme si cca 200 g mrkve, 100 g celeru a 100 g petržele. Poměr si upravíme podle vlastních chutí, každopádně čím více je mrkve, tím je výsledná chuť sladší a jemnější.

K zelenině přidáme 1 rovnou lžíci sladké papriky, sůl a pepř.P2270732

Přiklopíme pokličkou a dusíme cca 5-10 minut do měkka, v případě potřeby podlijeme trochou vody. Těsně před koncem varu přidáme lžíci sušené majoránky. Směs odstavíme z plotny a lehce promixujeme tyčovým mixérem. Udržujeme v teple.

Nyní můžeme zpracovat panenku. Nakrájíme ji na jednotlivé „medailonky“..P2270738

...a každý z nich jemně a opatrně naklepeme.P2270740

Nesolíme ani nepepříme, pouze lehce posypeme majoránkou-buď hned, anebo až na pánvi. Rozpálíme si trošku másla a panenku rychle opečeme – stačí pouze 2 minuty z každé strany.P2270741

Ideální je, když panenka zůstane vevnitř ještě trochu růžová. Jde o natolik kvalitní maso, že je hrozná škoda trápit ho dobu na pánvi – tím jedině ztvrdne a zhadrovatí. Dřevěnou vařečkou vyndáme maso na talíř a necháme ještě cca 2 minuty stát. Zásadně do horkého masa nepícháme :) jinak jej připravíme o všechnu šťávu.

K panence přidáme naše zeleninové pyré a můžeme podávat. P2270745

U stolu je možné maso dosolit – ale zkuste to nejprve bez toho, uvidíte, že vás ta čistě „masová“ chuť dostane. P2270748

Méně je v tomhle případě více a ty nejjednodušší úpravy jsou někdy zkrátka ty nejlepší..P2270746

 

 

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.

Komentáře tohoto článku jsou moderovány. Váš příspěvek se zobrazí až po schválení autorem článku.

Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel deset a dvě