Tak trochu jiné jednohubky
Na rozdíl od minulého celerového receptu, ten dnešní bude rychlý, jednoduchý, s minimem surovin a špinavého nádobí :-) K přípravě je potřeba pouze lilek, česnek, pesto, vajíčka natvrdo a.. „tuňák“ v konzervě.
Záměrně používám uvozovky, protože.. je tuňák v konzervě vůbec tuňákem? Srovnáme-li cenu tuňáka ve vlastní šťávě (cca 15 kč za plechovku 180 g) a čerstvého chlazeného tuňáka (kolem 600 Kč za kilo), nabízí se otázka, co vlastně tuňákové konzervy obsahují. Někde jsem četla názor, že v drceném tuňáku je namletý i rybář s loďkou – daleko od pravdy to asi nebude. Vždyť i spotřebitelské testy ukazují, že polovina toho, co je v regálu označené jako tuňák, je ve skutečnosti úplně jinou, levnější rybou.
Ať už je v nich ale cokoliv, ze všech „studentských“ jídel, je tuňák určitě tou nejzdravější a nejkvalitnější volbou. Moc jódu a vitamínů z něj sice asi nezískáte, do pomazánek a krémů se však hodí úplně báječně. Kombinace tuňák-vajíčko je navíc hodně oblíbená a ve spojení s bazalkovým pestem samozřejmě přímo neodolatelná. K tomu všemu opečený lilek a máte vynikající zdravou večeři nebo lehké občerstvení pro návštěvu i k televizi...
Suroviny pro 2 osoby:
1 lilek
1 plechovka drceného tuňáka
2 vejce natvrdo
2 lžíce bazalkového pesta
2 stroužky česneku
Lilek omyjeme a nakrájíme na kolečka silná asi 1 cm. Posolíme a necháme pustit šťávu.
Vajíčka oloupeme a nasekáme na drobno, smícháme s tuňákem, rozetřeným česnekem a 2 lžícemi bazalkového pesta.
(Pokud se vám struktura krému nelíbí, můžete ho samozřejmě rozmixovat dohladka v mixéru...)
Lilky opláchneme a osušíme, opečeme 10 minut na másle a necháme vychladnout. Poté na ně naneseme tuňákovou směs a necháme v ledničce ztuhnout. Na talíř pak ještě přidáme trochu pesta na případné dochucení.
Jíme samotné, s čerstvou bagetkou, se salátem,.... Je to jednoduché, ale překvapivě výborné :)