Ještě jednou játra...
Pro velký úspěch si dáme játra ještě jednou – tentokrát vepřová. Jako příloha je použitá klasická česká zelenina, která sice není v létě tolik populární, zato je ale levná a všude k dostání :-) Přípravu zvládnete opět za pár minut, zbytek práce za vás obstará trouba.
Suroviny pro 4 osoby:
500 g vepřových jater
4 mrkve
1 celer
1 hlávka bílého zelí
2 cibule
4 stroužky česneku
majoránka
mletý kmín
sladká paprika
pepř
máslo
Troubu předehřejeme na 220oC. Připravíme si zeleninu – celer a mrkev nakrájíme na hranolky, zelí na nudličky a cibuli s česnekem třeba na čtvrtky :-) Všechno naskládáme do velkého pekáče, poklademe několika plátky másla a lehce posypeme uvedeným kořením.
V pánvi rozpustíme kousek másla a játra na něm rychle osmahneme ze všech stran. Přendáme do pekáče, promícháme se zeleninou a pečeme při 200oC asi 40 minut.
Přestože nejlepší a nejzdravější je samozřejmě zeleninu upravovat krátce, v tomhle případě uděláme výjimku
a necháme ji s masem péct tak dlouho, dokud se nebude doopravdy „rozpadat“. Při pečení hodně zesládne a spolu se šťávou z masa bude chutnat prostě neodolatelně :)