Báječný zeleninový guláš..
Hovězí kližka je výborné maso - není drahá, není nacpaná hormony a navíc je plná zdravé želatiny :-) Skvěle se hodí na přípravu guláše, dušených masových směsí, ragů nebo na pečení. Steak z ní sice nikdy neuděláte, ale pokud vás delší příprava neodradí, zaručeně si pochutnáte.
Suroviny pro 4 osoby:
600 g hovězí kližky
1 cibule
2 rajčata
1 plechovka loupaných rajčat nebo rajčatové šťávy
1 cuketa
1 lilek
bazalka
sůl, pepř, olej
posypeme bazalkou a zprudka orestujeme na rozehřátém oleji.
Dáme stranou a udržujeme v teple. Do výpeku vhodíme nakrájenou cibuli, poté rajčata i s nálevem a malý kousek cukety, který nastrouháme nadrobno-hezky nám zahustí omáčku a nemusíme ji pak dále ničím „nastavovat“. Vše ochutíme bazalkou, solí a pepřem a pár minut společně dusíme.
Poté přidáme kousky masa, přiklopíme pokličkou a na mírném plameni vaříme asi hodinu a půl, podle potřeby můžeme lehce dolévat vydušenou vodu. Po této době vypneme sporák, přidáme lilek a cuketu nakrájenou na kousky a ještě necháme v hrnci cca 20 minut dojít - maso se krásně rozpadne a zelenina získá pikantní chuť.
Můžeme jíst samozřejmě ihned.. i když, víte jak je to s gulášem – nejlepší je druhý den :-)