Zdravá večeře za pár minut!
A zase ta čočka! Poslední dobou ve své kuchyni používám červenou čočku čím dál častěji – nejen že je hotová téměř ihned, navíc skvěle ladí s indickým kořením a různými semínky, což je kombinace, na které se stávám závislá :-) Už jsme vyzkoušeli čočku s bambusem a arašídovou omáčkou, nyní tu mám další skvělou záležitost – tentokrát výbornou omáčku sezamovou. Jako koření jsem zvolila známou indickou směs garam masala, kterou jsem ještě zvýraznila extra dávkou hřebíčku a skořice. Celá směs se pak dusí se zeleninkou a sezamem a výsledek je.. no prostě skvostný :o)
Suroviny pro 2 osoby:
100 g červené čočky
100 g mrkve
100 g žampionů
1 malá cibule
50 g sezamových semínek
4 celé hřebíčky
1 lžička skořice
1 lžička koření garam masala
kokosový olej, sůl
Cibuli a mrkev na drobno nasekáme, žampiony nakrájíme na kousky. V pánvi rozpálíme lžíci kokosového oleje, vsypeme hřebíčky a skořici a minutku dvě „smažíme“, aby koření uvolnilo své aroma. Poté přidáme mrkev a cibulku..
a nakonec žampiony. Přidáme lžičku směsi garam masala, mírně osolíme a ještě chvíli necháme restovat.
Mezitím vsypeme do mixéru sezamová semínka a spolu s trochou vody je rozmixujeme na husté sezamové mléko. Mléko vlijeme do pánve..
přikryjeme pokličkou a dusíme na mírném ohni 15 minut, dokud směs nezhoustne.
Jídlo servírujeme ihned, nejlepší je ještě horké.
Na talíři můžeme ozdobit hřebíčky...
Tak jako tak si určitě pochutnáte a poznáte zase jinou chuť.
Čočku se sezamovou omáčku jistě nemáte každý den :-)
Nutriční informace:
Bez lepku: ANO
Bez mléka: ANO
Paleo: NE
Sacharidy celkem: 80 g
Glykemický index:
Červená čočka patří k luštěninám s nejnižším glykemickým indexem, můžete si ji proto dávat bez obav častěji než jiné přílohy. Nízký GI mají také semínka a houby, vysoký naopak dušená mrkev. Pro lepší vyváženost proto doporučuji doplnit jídlo vajíčkem jako na obrázku.
Déle vás pak zasytí a nebude vás honit mlsná :)