Sezamová čočka garam masala

Napsal Táňa (») v neděli 26. 5. 2013 v kategorii Luštěniny, přečteno: 1858×
p5010085.jpg

Zdravá večeře za pár minut!

A zase ta čočka! Poslední dobou ve své kuchyni používám červenou čočku čím dál častěji – nejen že je hotová téměř ihned, navíc skvěle ladí s indickým kořením a různými semínky, což je kombinace, na které se stávám závislá :-) Už jsme vyzkoušeli čočku s bambusem a arašídovou omáčkou, nyní tu mám další skvělou záležitost – tentokrát výbornou omáčku sezamovou. Jako koření jsem zvolila známou indickou směs garam masala, kterou jsem ještě zvýraznila extra dávkou hřebíčku a skořice. Celá směs se pak dusí se zeleninkou a sezamem a výsledek je.. no prostě skvostný :o)

Suroviny pro 2 osoby:

100 g červené čočky

100 g mrkve

100 g žampionů

1 malá cibule

50 g sezamových semínek

4 celé hřebíčky

1 lžička skořice

1 lžička koření garam masala

kokosový olej, sůl

Cibuli a mrkev na drobno nasekáme, žampiony nakrájíme na kousky. V pánvi rozpálíme lžíci kokosového oleje, vsypeme hřebíčky a skořici a minutku dvě „smažíme“, aby koření uvolnilo své aroma. P5010053 Poté přidáme mrkev a cibulku..P5010058

po chvíli také čočku..P5010059

a nakonec žampiony. P5010060 Přidáme lžičku směsi garam masala, mírně osolíme a ještě chvíli necháme restovat.

Mezitím vsypeme do mixéru sezamová semínka a spolu s trochou vody je rozmixujeme na husté sezamové mléko. Mléko vlijeme do pánve..P5010064

promícháme..P5010065_2

přikryjeme pokličkou a dusíme na mírném ohni 15 minut, dokud směs nezhoustne.

Jídlo servírujeme ihned, nejlepší je ještě horké.P5010077

Na talíři můžeme ozdobit hřebíčky...P5010076

pažitkou...:)P5010083

Můžeme jíst samotné..P5010088

anebo doplnit vajíčkem..P5010079

Tak jako tak si určitě pochutnáte a poznáte zase jinou chuť.P5010090

Čočku se sezamovou omáčku jistě nemáte každý den :-)

Nutriční informace:

Bez lepku: ANO

Bez mléka: ANO

Paleo: NE

Sacharidy celkem: 80 g

Glykemický index:

Červená čočka patří k luštěninám s nejnižším glykemickým indexem, můžete si ji proto dávat bez obav častěji než jiné přílohy. Nízký GI mají také semínka a houby, vysoký naopak dušená mrkev. Pro lepší vyváženost proto doporučuji doplnit jídlo vajíčkem jako na obrázku. P5010073

Déle vás pak zasytí a nebude vás honit mlsná :)

 

 

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.

Komentáře tohoto článku jsou moderovány. Váš příspěvek se zobrazí až po schválení autorem článku.

Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel jedna a dvě