Zachutná i vám
Co říkáte na hrachovou kaši? Pro mě jeden z mála obědů, na který jsem se ve školní jídelně těšila :) Zdánlivě obyčejné jídlo, které ovšem může chutnat báječně.
Pokud rádi objevujete nevšední chutě, vyzkoušejte moji inovativní verzi - s dávkou kořenové zeleniny a krásně žluté kurkumy. Zima už je téměř tady a kurkuma podle čínské medicíny patří mezi zahřívací koření, které dokáže zahřát a rozproudit žaludek a slezinu, vyhnat z těla chlad a utišit bolest. (http://www.diety-recepty.cz/cz/menu/57/clanky-zamysleni/clanek-714-kurkuma-nejen-na-zuby-a-koleno/)
Údajně má navíc silně protizánětlivé a protirakovinové účinky – při nachlazení působí rychleji a lépe než vitamín C. A o tom, jak jídlo krásně zbarví, snad není potřeba ani psát :)
Suroviny pro 2 osoby:
100 g suchého hrachu
100 g celeru
100 g mrkve
kousek jarní cibulky (trošku paradox no..)
česnek – kolik snesete
1 lžíce kurkumy, kmínu a tymiánu
bobkový list, máslo
Hrách namočíme do studené vody alespoň na dvě hodiny, ale ideálně přes noc. Druhý den vodu slijeme a do nové vody nasypeme přebraný hrách..nakrájenou mrkev..celer a jarní cibulku.Nyní přidáme koření – pro lepší stravitelnost kmín, bobkový list a tymián, pro chuť a barvu kurkumu. Nesolíme, aby hrách neztvrdl. Vaříme nejprve na prudkém ohni asi 10 minut odkryté - při vaření luštěnin se tvoří na povrchu pěna z nestravitelných látek, kterou proto zpočátku sbíráme vařečkou..
poté vaříme ještě dalších 10 minut pod pokličkou.
Bobkový list vyndáme, kaši přemístíme do mixéru a rozmixujeme do požadované konzistence.Vrátíme do hrnce a ještě chvíli prohříváme. Nyní již můžeme osolit, přidat rozetřený česnek, pro zjemnění plátek másla a případně lžíci lněných semínek na zahuštění. Je-li kaše příliš řídká, můžeme ji přecedit (anebo sníst jako polévku..).
Jíme co nejteplejší, příloha jakákoliv – vajíčko, okurka, klobása,.. :)
Kaše je výborná, sytá, voňavá. A opravdu zahřeje!
Navařili jste si kaše až moc :o)? Nic nevyhazujte.. tento oběd je báječně přenosný a vhodný i do krabičky... :) Ať vám chutná...