Hrachová kaše s kurkumou a zeleninou

Napsal Táňa (») ve čtvrtek 18. 10. 2012 v kategorii Luštěniny, přečteno: 2383×
pa160036.jpg

Zachutná i vám

Co říkáte na hrachovou kaši? Pro mě jeden z mála obědů, na který jsem se ve školní jídelně těšila :) Zdánlivě obyčejné jídlo, které ovšem může chutnat báječně.

Pokud rádi objevujete nevšední chutě, vyzkoušejte moji inovativní verzi - s dávkou kořenové zeleniny a krásně žluté kurkumy. Zima už je téměř tady a kurkuma podle čínské medicíny patří mezi zahřívací koření, které dokáže zahřát a rozproudit žaludek a slezinu, vyhnat z těla chlad a utišit bolest. (http://www.diety-recepty.cz/cz/menu/57/clanky-zamysleni/clanek-714-kurkuma-nejen-na-zuby-a-koleno/)

Údajně má navíc silně protizánětlivé a protirakovinové účinky – při nachlazení působí rychleji a lépe než vitamín C. A o tom, jak jídlo krásně zbarví, snad není potřeba ani psát :)

Suroviny pro 2 osoby:

100 g suchého hrachu

100 g celeru

100 g mrkve

kousek jarní cibulky (trošku paradox no..)

česnek – kolik snesete

1 lžíce kurkumy, kmínu a tymiánu

bobkový list, máslo


Hrách namočíme do studené vody alespoň na dvě hodiny, ale ideálně přes noc. Druhý den vodu slijeme a do nové vody nasypeme přebraný hrách..Pa160004nakrájenou mrkev..Pa160007celer a jarní cibulku.Pa160009Nyní přidáme koření – pro lepší stravitelnost kmín, bobkový list a tymián, pro chuť a barvu kurkumu.Pa160012 Nesolíme, aby hrách neztvrdl. Vaříme nejprve na prudkém ohni asi 10 minut odkryté - při vaření luštěnin se tvoří na povrchu pěna z nestravitelných látek, kterou proto zpočátku sbíráme vařečkou..Pa160016

poté vaříme ještě dalších 10 minut pod pokličkou.

Bobkový list vyndáme, kaši přemístíme do mixéru a rozmixujeme do požadované konzistence.Pa160021Vrátíme do hrnce a ještě chvíli prohříváme. Nyní již můžeme osolit, přidat rozetřený česnek, pro zjemnění plátek másla a případně lžíci lněných semínek na zahuštění. Pa160026 Je-li kaše příliš řídká, můžeme ji přecedit (anebo sníst jako polévku..).

Jíme co nejteplejší, příloha jakákoliv – vajíčko, okurka, klobása,.. :)Pa160040

Kaše je výborná, sytá, voňavá. A opravdu zahřeje!Pa160035

Navařili jste si kaše až moc :o)? Nic nevyhazujte.. tento oběd je báječně přenosný a vhodný i do krabičky... :) Ať vám chutná...Pa160046

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.

Komentáře tohoto článku jsou moderovány. Váš příspěvek se zobrazí až po schválení autorem článku.

Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel osm a třináct