Lehká pěna z cukety a ořechů

Napsal Táňa (») v sobotu 14. 9. 2013 v kategorii Dezerty, přečteno: 1634×
p8180467.jpg

Léto ještě nekončí.. :-)

Přestože tomu dnešní počasí moc nenasvědčuje, léto opravdu ještě neskončilo :) Sama věřím, že teplé dny ještě přijdou – proto na tento lehký a svěží dezert určitě ještě dostanete chuť. Co je jeho základem tentokrát? Ani dýně, ani fazole, ani zelí – dnes využijeme cuketu, které jsou na konci prázdnin plné zahrádky. S pomocí vanilky, vlašských ořechů a kokosového mléka z ní jednoduše vyrobíme „zmrzlinu“, kterou byste v obchodech těžko hledali... :)

Suroviny na formu o rozměrech 14 x 24 cm:

400 g cukety

100 g vlašských ořechů

200 ml kokosového mléka

4 lžíce kokosového oleje

1 vanilkový lusk

3 žloutky

1 sáček vanilkového cukru

P7240030

Jak si můžete povšimnout, kokosové mléko mám v mrazáku přelité ve tvořítkách na led – velmi šikovné pro rychlou tvorbu polévek a omáček :)! Ale zpět k receptu: jak jste asi pochopili, tento dezert bude pečený! Proto forma a proto žloutky – zkrátka poctivá zmrzlina jak má být :-)

Cuketu si oloupeme, nakrájíme..

P7240033

a v mixéru rozmixujeme spolu s polovinou ořechů, kokosovým mlékem a špetkou soli do hladka.P7240036

Druhou půlku ořechů a kokosový olej jednoduše vysypeme do zapékací misky...P7240037

smícháme s cuketovým krémem..P7240039

a nakonec přidáme vanilkový lusk.P7240040

Žloutky vyšleháme s vanilkovým cukrem, přilijeme ke směsi a vše promícháme.P7240046

Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 45 minut, dokud se povrch nezpevní a krásně nezezlátne. Necháme vychladnout do druhého dne...P7240050

 A poté podáváme, jak se nám zlíbí – buď jíme přímo z formy.. :-)P8170465

nebo jako krém z mističky...P8180466

.. anebo necháme zmrazit a máme výbornou zmrzlinu...P8180483

Konzistence dezertu je dost nevyzpytatelná a záleží na vlastnostech vaší trouby..P8180480

..v každém případě něco tak ořechového zkrátka nemůže chutnat špatně :)P7260065

Nutriční informace:

Bez lepku: ANO

Bez mléka: ANO! To je veliká výhoda receptu :)

Paleo: NEee... ovšem vynecháte-li cukr úplně, pak ano :-)

Glykemický index:

Glykemický index je velmi nízký. Základem je cuketa, kterou tvoří hlavně voda, dále kokosový tuk a ořechy. Pokud to nepřeženete s množstvím cukru, je tento dezert výbornou náhradou za komerční zmrzliny plné éček a rostlinných tuků.

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Lenka z IP 90.178.167.*** | 13.10.2013 13:58
Cuket se nám letos urodilo (jako každý rok) asi půl druhého milionu, tak díky za recept na úplně jiné využití, než jsem kdy viděla smile Mám takový pocit, že to bude moc dobré smile
Táňa | 24.10.2013 21:20
Lenko, je to chuťově naprosto úžasné. Už jste vyzkoušela? Jinak ty cukety vám závidím, mně se bohužel nedaří je vypěstovat.. v obchodě už začínaí zdražovat a celou zimu bez nich vydržet je těžké smile
Lenka z IP 2001:718:2:*** | 30.10.2013 08:28
Mám ozkoušeno, dokonce dvakrát, a máte pravdu, je to moc dobré. U nás jsou zas cukety asi to jediné, čemu se daří smile
Táňa | 17.11.2013 17:41
Lenko, super že vám chutnalo! Budu ráda i za fotku, ta vždycky potěší smile

Komentáře tohoto článku jsou moderovány. Váš příspěvek se zobrazí až po schválení autorem článku.

Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel čtyři a devět