Léto ještě nekončí.. :-)
Přestože tomu dnešní počasí moc nenasvědčuje, léto opravdu ještě neskončilo :) Sama věřím, že teplé dny ještě přijdou – proto na tento lehký a svěží dezert určitě ještě dostanete chuť. Co je jeho základem tentokrát? Ani dýně, ani fazole, ani zelí – dnes využijeme cuketu, které jsou na konci prázdnin plné zahrádky. S pomocí vanilky, vlašských ořechů a kokosového mléka z ní jednoduše vyrobíme „zmrzlinu“, kterou byste v obchodech těžko hledali... :)
Suroviny na formu o rozměrech 14 x 24 cm:
400 g cukety
100 g vlašských ořechů
200 ml kokosového mléka
4 lžíce kokosového oleje
1 vanilkový lusk
3 žloutky
1 sáček vanilkového cukru
Jak si můžete povšimnout, kokosové mléko mám v mrazáku přelité ve tvořítkách na led – velmi šikovné pro rychlou tvorbu polévek a omáček :)! Ale zpět k receptu: jak jste asi pochopili, tento dezert bude pečený! Proto forma a proto žloutky – zkrátka poctivá zmrzlina jak má být :-)
Cuketu si oloupeme, nakrájíme..
a v mixéru rozmixujeme spolu s polovinou ořechů, kokosovým mlékem a špetkou soli do hladka.
Druhou půlku ořechů a kokosový olej jednoduše vysypeme do zapékací misky...
a nakonec přidáme vanilkový lusk.
Žloutky vyšleháme s vanilkovým cukrem, přilijeme ke směsi a vše promícháme.
Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 45 minut, dokud se povrch nezpevní a krásně nezezlátne. Necháme vychladnout do druhého dne...
A poté podáváme, jak se nám zlíbí – buď jíme přímo z formy.. :-)
.. anebo necháme zmrazit a máme výbornou zmrzlinu...
Konzistence dezertu je dost nevyzpytatelná a záleží na vlastnostech vaší trouby..
..v každém případě něco tak ořechového zkrátka nemůže chutnat špatně :)
Nutriční informace:
Bez lepku: ANO
Bez mléka: ANO! To je veliká výhoda receptu :)
Paleo: NEee... ovšem vynecháte-li cukr úplně, pak ano :-)
Glykemický index:
Glykemický index je velmi nízký. Základem je cuketa, kterou tvoří hlavně voda, dále kokosový tuk a ořechy. Pokud to nepřeženete s množstvím cukru, je tento dezert výbornou náhradou za komerční zmrzliny plné éček a rostlinných tuků.