Sladkost pro odvážné :)
Tento dezert je opravdu spíše pro méně konzervativní povahy – pokud nemáte rádi pohanku, raději ho nezkoušejte :-) Kromě této zajímavé zdravé suroviny, kterou bohužel mnoho lidí prostě nesnese, je v něm navíc zcela netradičně použito bílé zelí, a to, ano, čtete dobře, nasladko. Ve skutečnosti však o žádnou velkou raritu nejde, většina zeleniny je chuťově zcela neutrální a buchty a koláče se přece běžně pečou z mrkve, cukety, dýně, řepy.. no a stejně tak to jde i ze zelí. Pokud navíc překonáte své předsudky, zjistíte, že zelí může být zcela plnohodnotnou náhradou jablek, a ty už si v moučníku představit dovedete, že :)? Díky skořici a ořechům pak tento dezert voní a chutná po štrůdlu – jenom v něm nenajdete cukr ani mouku...
Suroviny pro 2 osoby:
100 g pohanky lámanky
100 g bílého zelí
hrst vlašských ořechů
2 lžíce skořice
2 lžíce kokosu
1 vejce
Pohanku namočíme do horké vody a necháme nabobtnat.
Hezký kus mladého zelí si nastrouháme na drobné nudličky. V pánvi rozpálíme trochu kokosového oleje a za stálého míchání na něm opražíme ořechy a kokos. Přidáme nastrouhané zelí a skořici a směs dusíme pod pokličkou, dokud není zelí úplně měkké. Nakonec přidáme namočenou pohanku... a na zahuštění jedno rozšlehané vajíčko. Minutku společně prohřejeme a máme hotovo. Na talíři ozdobíme strouhaným kokosem, případně posypeme moučkovým cukrem. Já jsem nesladila vůbec a chutnalo mi i tak :)