Netradiční vánoční pečení
Článek o burákovém másle už tady máme a jak jsem naznačila, s touhle přísadou můžete v kuchyni vymýšlet kde co. Jenže na rovinu – kdo by se s ním patlal u plotny, když je tak výborné samo o sobě že:)? Pak mě ale napadl recept na dezert s arašídy, takže i na burákové máslo přece jenom došlo - dokonce jsem se s ním pustila rovnou do pečení :-) No a jelikož s burákovým máslem nemůže být snad nic špatné, je i tenhle zákusek doopravdy vynikající..
Suroviny na formu 14x24 cm:
4 lžíce slunečnicových semínek
4 lžíce solených arašídů
2 lžíce kvalitního arašídového másla Nutspread
2 lžíce kakaa
2 vejce
200 g bílého jogurtu
200 g zakysané smetany
sladidlo podle chuti
Vajíčka rozklepneme a oddělíme si žloutky od bílků.
Slunečnicová semínka a arašídy nasekáme nahrubo v mixéru, smícháme s burákovým máslem a kakaem. Směs osladíme podle chuti a společně se žloutky vyšleháme na tuhé těsto. Z bílků ušleháme sníh a opatrně přidáme k tmavé arašídové hmotě. Formu na pečení vyložíme pečicím papírem a směs do ní rovnoměrně rozetřeme. Pečeme na 180 stupňů asi 30 minut.
Připravíme si „polevu“ – jogurt smícháme se smetanou, přidáme stevii (4 odměrky) nebo cukr. Nalijeme na vychladlý upečený základ a necháme ztuhnout v lednici nejlépe do druhého dne. Před podáváním ozdobíme solenými arašídy. Slaných buráků se v tomhle receptu vůbec nebojte – ostatní suroviny výslednou chuť vyváží a spolu s jogurtovou vrchní vrstvou vytvoří báječnou nápaditou kombinaci.
Chcete-li mít zákusek ještě o něco sytější, můžete klidně kakao i burákové máslo přimíchat i do jogurtu :-) Mně se ale víc líbí tahle varianta, a to jak chuťově, tak i barevně. Nezapomeňte vršek posypat hrstkou arašídů, bez nich to nebude úplně ono..
I když spousta lidí má v tomhle čase pečení už plné zuby, pokud se pustíte ještě do přípravy tohohle dortíku, určitě nebudete litovat. Dezert je v podstatě nezkazitelný a čokoládovo-arašídové těsto prostě k sežrání :o)