Brownies? Brownies :)! Z čeho všeho jsem je už pekla? Z fazolí, z cizrny, z pohanky, z cukety,.. Podobnými recepty se internet jen hemží - otázkou je, jak mají brownies vlastně vypadat a co mají obsahovat, aby ten název vůbec „směly“ nést? Každopádně brownies z dýně hokkaido určitě nikoho neurazí – minimálně proto, že spolu s vlašskými ořechy se jedná o nádhernou souhru čistých podzimních chutí :)
Suroviny:
200 g dýně hokkaido
100 g másla z vlašských ořechů Nutspread
100 g hořké 70% čokolády
1 lžíce kakaa
1 lžíce kokosového oleje
hrst vlašských ořechů
1 vejce
Ano, to je opravdu vše! Jakkoli tento koláč vypadá až hříšně nezdravě, je bez lepku, bez mouky, není přeslazený a má nízký glykemický index. Zkrátka něco pro vás :-) Díky máslu z vlašských ořechů Nutspread krásně drží pohromadě a je opravdu jednoduchý na přípravu. Tak do toho!
Prvních pět surovin zpracujeme v robotu do hladkého těsta, přidáme vejce a ještě promixujeme. Vlijeme do pekáčku vystlaného papírem na pečení, dovnitř zamícháme vlašské ořechy a pečeme na 180 stupňů cca 40 minut. Po upečení nekrájíme hned, ale necháme aspoň dvě hodiny dojít v troubě a vychladnout.
Nejlepší je koláč teplý a až tak třetí den, ale chápu, že to asi nevydržíte :)
Nutriční informace:
Bez lepku: ANO
Bez mléka: ANO
Bez cukru: NE
Glykemický index:
Koláč má nízký GI a je opravdu, ale opravdu sytý :-) I malý kousek zažene hlad na několik hodin – bílkoviny a tuky z vajíčka, ořechů a čokolády udělají své, navíc dýně je alespoň pro mě poměrně „těžká“ potravina. Ještě nižší GI bude mít, pokud jej budete jíst studený, ale v tomto případě za mě chutná teplý lépe :)