.. a další rychlovky nejenom do krabičky..
Jíst zdravě během pracovního týdne může být pro spoustu lidí náročné. Překážkou je nejenom stres a nedostatek času, ale někdy i dost nevhodné podmínky – já sama třeba nemám možnost při práci využít ani restauraci, ani mikrovlnku :) Navíc se vyhýbám sladkostem i pečivu, takže 5x denně „chleba s něčím“ nebo tatranka místo oběda pro mě vážně není řešením :-)
V podobné situace je ale jistě spousta z nás, což rozhodně neznamená, že se musíme cpát chipsy – stačí jen zapojit kreativitu :-) Protože jaká jídla jsou rychle připravená, zdravá a ještě dobrá? Tahle všechna!
Na snímku vidíte těstoviny z nadpisu, které vám zaberou doslova pár minut – v osolené vodě uvaříte žitné celozrnné těstoviny s lilkem, cuketou či jinou chuťově ne moc výraznou zeleninou..
a jednoduše je promícháte s arašídovým máslem – jídlo tak neskutečně dobré, že si brzy vyslouží samostatný článek :-)!!!
A co dalšího lze perfektně konzumovat za studena? Především nejrůznější luštěniny! Pokud vám nechutnají, pak máte asi smůlu – já je miluju :) Chápu, že čočka na kyselo a rozvařené lusky z jídelny některé z vás asi dodnes straší ve snech, ale co si tak trochu rozšířit obzory? Už jste jedli třeba červené fazole adzuki? Mají příjemně oříškovou chuť a v kombinaci s tresčími játry, cuketou a vajíčkem je to jídlo, po kterém se budete ještě olizovat ještě dlouho..
Výborná je i červená čočka, o které už tu mockrát byla řeč..
...ať už ji smícháte s mrkví, vajíčkem a kapustičkami..
... nebo s mrkví, koprem a žampiony :-)
Chuťově vynikající a dle čínské medicíny i vhodný při hubnutí je luštěna zvaná bob obecný – zde na snímku s čerstvým tymiánem, listovým špenátem a pestem – jedna z mých klasických pracovních snídaní :)
A u čínské medicíny ještě chvíli zůstaneme – jistě jste už slyšeli, že v zimě a především po ránu bychom měli tělo prohřát teplou obilnou kaší a „zahřívacím“ kořením? Mně jako neskutečně zimomřivému člověku se tahle rada moc líbí, a proto poštěstí-li se mi zrovna snídat doma, občas dojde třeba i na pohankovou kaši s kakaem..
jáhlovou kaši se skořicí a mákem..
pohankovou kaši s brusinkami a anýzem..
znovu jáhlovou s cuketou, sýrem a lněnými semínky..
pohankovou s badyánem a sušenýma švestkama..
paleo kokosovou kaši s kokosem a ořechy :-)
a opět jáhlovou se sušenýma švestkama :)
Kaši vařím zásadně ve vodě či kokosovém mléce a přidávám oříšky, semínka a ořechová másla, ale pozor – nikdy ne cukr! Mým chuťovým buňkám to stačí :) Ráda nechávám vyniknout přirozenou chuť potravin a často tak vznikají velmi zajímavá jídla - dalším jsou například takové zdravější nudle s mákem..
bezlepkové špagety, proužky zelí, vejce, mák – bez cukru, bez lepku – výborné!
můj již tradiční mrkvový salát se semínky..
anebo můj objev letošní dýňové sezóny :) dýně s mákem!
(dýně hokkaido na kostičky, hromada máku, cottage a kokosu = škubánky s mákem hadr :) )
Tak co, načerpali jste nějakou inspiraci? Všechna uvedená jídla se dají krásně jíst během za kdekoliv a za studena-stačí si jen nezapomenout lžičku :)
A ještě jeden poznatek k tomuto stravování mám – jelikož to takhle praktikuji už více než dva roky, zjistila jsem, že mi to vlastně naprosto vyhovuje :) Nebudete na tom stejně?
Oběd například v podobě vlažného cizrnového salátu, krabičky tresčích jater nebo vajíček s nakrájenou zeleninou mě nyní tak nějak láká daleko víc než představa, že do sebe uprostřed pracovního dne láduji horké knedlíky s omáčkou :) Zní to asi jako fráze z reklam na nízkotučný jogurt, ale teplé a těžké obědy vás během práce doopravdy uspí, zpomalí a otupí - vyzkoušeno na vlastní kůži :) Což samozřejmě neznamená, že si nemáte dát pořádné jídlo – to ano, ale nechte si ho na večer! Dopřejte si pořádnou flákotu masa, talíř horké polévky nebo cokoliv, na co máte chuť – a hezky si to vaření užijte! Zkuste pro změnu třeba lahodnou orestovanou makrelu...
.. k tomu kousek čerstvé okurky..
a teplý salát z pečených paprik, lilku a česneku.
Věřím, že s takovýmto menu budete spokojení, zasycení a zdraví :)