Dobroty z posledních dní + pokus o paleo pizzu :-)

Napsal Táňa (») v neděli 8. 12. 2013 v kategorii Co dnes uvařit?, přečteno: 2441×
pa130019.jpg

I mistr tesař se utne :o)

Nějak nám to tu usnulo, co? Že bych už vůbec nevařila? Ale ano, vařím stále a pořád si to užívám. Tedy.. skoro pořád. Ne vždycky se člověku všechno povede a nejinak je tomu i u mě v kuchyni :-)

Onehdá jsem se rozhodla vytvořit takový hit všech českých i zahraničních paleo stránek – takzvanou paleo pizzu. To se tak smíchá vše, co se dává do těsta na pizzu, jenom ta mouka se nahrazuje ehm, květákem... Kompletní recepturu najdete například zde.

Já byla k receptu skeptická od začátku, protože prostě VÍM, jak vypadá upečený květák s vajíčkem a s pizzou to teda ROZHODNĚ nemá nic společného. Nicméně pochvalné, téměř přes počítač chrochtající a mlaskající komentáře k tomuto jídlu mě přiměly se do toho přece jen pustit. No, moje chyba.. Už to těsto se mi vůbec nelíbilo, protože celkem nevábně zavánělo a o barvě raději nemluvím...Pa130014

Přesto jsem tuto „krustu“ strčila do trouby a pekla ji asi dvacet minut, abych na ni následně navršila samé dobroty od sušených rajčat, přes goudu až po nekřesťansky drahé žampiony (taková škoda!)Pa130017

a pekla ji dle návodu ještě dalších dvacet minut.Pa130019_2

Po dvaceti minutách jsem plech vytáhla, ochutnala a voila.. hnus velebnosti. Kde udělali soudruzi chybu?! Těsto bylo i po téměř hodinové tepelné úpravě mazlavé, rozblemcané a nedobré, zato rajčata skoro spálená a houby chuděrky celé vysušené.Pa130022

Jídlo ale do koše neletělo, jak by možná někteří předpokládali. Jelikož jsem už měla opravdu velký hlad a chtěla jsem dát pizze šanci :o), spolykala jsem nakonec dobrou polovinu této nechutné placičky. No a protože mi bylo líto vyhodit všechny ty dobré a zdravé suroviny, druhou polovinu jsem ve finále dojídala ještě DRUHÝ DEN VEČER :-) Pa130021 Víckrát ale rozhodně dělat nebudu! K čemu náhražky, když může mít člověk pořádný kus masa :)? Co třeba takové šťavnaté, dlouho dušené hovězí?Pa280036

S paprikou, pórkem a červeným zelím neskutečná dobrota..Pa280024

Pa280027 

Pa280035Nebo jste spíše na kuřecí a dochází vám inspirace? Zkuste kuřecí prsa naplnit česnekem a čerstvým oreganem..Pb170037

pokapat olivovým olejem..Pb170041

a dát péct do trouby s lahodnýma celerovýma hranolkama...Pb170040

Pb170046

Nevěřím, že by tohle někomu nechutnalo :-)

Pb170049

Pb170050 Klasikou české kuchyně ovšem zůstává vepřové maso. A s červeným zelím si samozřejmě velmi dobře rozumí :-)Pc070049

Pc070045 No a na závěr tu mám jeden čerstvý úlovek přímo z Lidlu – pstroužek nadívaný koprem, citronem a máslem.. Pc060034Byl trošinku přerostlý, takže jsem mu musela zalomit hlavičku, aby se mi vešel na pánev... :) ale jak ten Vám byl dobrý!Pc060036Fotka, pravda, není nic moc, protože jsem ho bohužel snědla rychleji, než stihla vyfotit, ale určitě to napravím – toho jsem naposledy rozhodně nedělala! Přeji dobrou chuť, ať už máte dnes na stole cokoliv :-)

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Lenka z IP 90.178.167.*** | 8.12.2013 15:57
Já dnes poobědvala taky pstruha, k němu shodou okolností celerové (a kedlubnové) hranolky - perfektní kombinace. A jsem ráda, že konečně taky někdo nesdílí nadšení z květákové pizzy smile Já pod vlivem nadšených bloggerů, kteří se všichni zdá se shodli, že je to nejlepší jídlo na světě, taky zkusila jednu upéct a opravdu to nebylo žádné terno smile Co mi naopak chutnalo byla tzv. meatza - tedy pizza, ve které paleo fandové mouku nahrazují ne květákem, ale mletým masem.
Táňa | 8.12.2013 18:04
Dobrý den Leni...
kedlubnové hranolky říkáte? To musím zkusit smile! Zatím jsem kromě celerových měla pouze řepové - taky dobré, ale na mě dost sladké.. Kedlubnu jsem vlastně vařenou snad ještě nejedla, takže tohle je dobrá příležitost, jak to napravit smile Děkuji za tip! Jinak metza musí být teda nářez, zní to jako dobré obžerství smile Chuťově to bude asi výborné, ale syté až až smile
Lenka z IP 90.178.167.*** | 14.12.2013 11:59
Kedlubnu určitě doporučuji vyzkoušet v různých variantách, já ji používám všude tam, kde bych normálně dala brambory a dá se s ní docela kouzlit smile Zatím je taková nedoceněná, ale to byl dřív třeba květák taky a jak je teď populární smile
Táňa | 15.12.2013 13:48
Lenko, díky za tip a určitě ji zkusím! Celkem jste mě teď naladila a ten pstruh s opečenou kedlubnou nebo kedlubnová kaše musí být výborná smile! Tak doufám, že brzy natrefím na kedlubny v akci smile Jinak má pro mě totiž kedlubna dvě negativa - jednak mi přijde předražená (dávat za jednu téměř 20 kč, když polovina je odpad, mi přijde hrozné.. :/), druhak patří k brukvovité zelenině, která zamezuje vychytávání jódu a tím omezuje funkci štítné žlázy. Bohužel mi právě tento druh zeleniny chutná snad nejvíc ze všech - například zelí zbagruju za týden tolik, že se to snad ani nesluší říkat nahlas smile Snažím se to dohánět rybama, na druhou stranu si říkám, to by vážně člověk nemohl jíst nic.. takže kedlubnovým hodům zdar smile
Lenka z IP 90.178.167.*** | 16.12.2013 20:14
Vida, tak to jsem netušila, o tom jódu..ale zase tolik kedluben nejím smile Ta cena je šílená, ale já mám štěstí, že mám zásoby domácích a celkem dlouho vydrží skladované ve sklepě. No a se zelím to mám podobné - syrové, vařené, pečené, bílé, fialové...všechny varianty u mě najdou využití smile

Komentáře tohoto článku jsou moderovány. Váš příspěvek se zobrazí až po schválení autorem článku.

Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel třináct a čtyři