Neuvěřitelně osvěžující
I když tomu venkovní teploty momentálně moc nenasvědčují, zítra doopravdy začíná (obvykle) nejteplejší měsíc roku. A spolu s ním přichází čas i na lehké letní saláty plné zdravé zeleninky.. :) Ne, nebojte se. Tento salát se rozhodně neskládá jenom z lupení – zdatně mu konkuruje osvěžující hrudkový sýr a především uzený losos, který pozvedne každé jídlo do gastronomického nebe :o) Vzpomeňte si ve třicítkách na tento recept – nádherně vás osvěží a pohladí žaludek!
Suroviny pro 2 osoby:
200 g raného bílého zelí
200 g sýra cottage ve smetaně
100 g uzeného lososa
hrst čerstvého nebo sušeného kopru
hrst dýňových semínek, předem namočených na 12 hodin
sůl, pepř, případně olej
Že dýňová semínka zrovna nemilujete? Pak jste je asi ještě nezkoušeli namáčet! I když se obecně pro lepší stravitelnost doporučuje všechny ořechy a semena máčet, speciálně dýňovým semínkům to chuťově opravdu velice prospívá. Vyzkoušejte to jednou a nebudete chtít jinak :) Dejte si jich do salátu co nejvíc – pro krásné vlasy, zdravou kůži i prostatu :)
Co se týká uzeného lososa, klidně v obchodě sáhněte po variantě v kouscích – vyjde vás to mnohem levněji než plátky a efekt je přitom úplně stejný..
Čerstvé zelí si nakrájíme na tenké nudličky, vhodíme do vroucí vody a povaříme cca 5 minut na skus. Necháme okapat, smícháme s nasekaným lososem, sýrem, koprem a semínky. Chuť dotáhneme solí a pepřem, případně přidáme oblíbený olej – ale pozor, abyste si nepřebili tu úžasnou lososovou chuť, to by byla velká škoda. Salát necháme vychladit minimálně 4 hodiny v lednici. Druhý den bude ještě lepší :)
Nutriční informace:
Bez lepku: ANO
Bez mléka: NE
Bez cukru: ANO
Glykemický index:
Glykemický index salátu je velmi nízký, jídlo téměř neobsahuje sacharidy. Díky bílkovinám v sýru a tuku v rybě vás výborně zasytí. Pokud si nemusíte akutně hlídat cukr, velmi se k salátu hodí například čerstvý žitný chleba nebo rozpečená bagetka :)