
Něco na odlehčení..
Pokud zrovna nemusíte syrovou zeleninu, zkuste tento lehoučký, chuťově zajímavý salát. Jeho základem je křupavé mladé zelí, které právě dorazilo na pulty obchodů, chuť zjemňují uvařená vejce a velmi výživný lněný olej. Jídlo je ochucené lžící sójové omáčky – pozor ale! „Sójovku“, kterou u nás proslavila jistá televizní „kuchařská celebrita“ nemám rozhodně na mysli. Pravá sójová omáčka, např. Tamari, se skládá pouze z fermentovaných sójových bobů, trošky soli a popřípadě pšenice – porozhlédněte se proto v supermarketu pořádně a nebuďte líní číst složení. Skutečná sójová omáčka má rozhodně v kuchyni své místo, zatímco to, co se za ni často v obchodech vydává, je jenom směs cukru a nejrůznějších éček. Kvalitní omáčka se dá koupit např.v řetězcích Marks & Spencer:
A nyní k samotném receptu. Pro dvě osoby potřebujeme:
300 g hlávkového zelí
2 vejce natvrdo
1 lžíce kvalitní sojové omáčky (Tamari)
1 lžíce lněného oleje
sůl, pepř
Mladé zelí si nakrájíme na nudličky, nasypeme na rozpálenou pánev a zprudka orestujeme. Osolíme, opepříme, zakápneme sojovou omáčkou a dusíme jen asi 3 minutky, než zelí lehce zavadne. Přendáme na talíř, ozdobíme osminkami vajíček,
lehce polijeme lněným olejem a necháme aspoň dvě hodiny vychladit. (Pozn. salát je ještě chutnější posypaný předem osmaženou cibulkou...)