Skvěle vypadají, skvěle chutnají..
Báječný zdravý recept, nenáročný na čas a množství surovin. Po prvním ochutnání si avokádo zamilujete :-)
Suroviny pro 2 osoby:
1 cuketa
1 zralé měkké avokádo
2 vejce uvařená natvrdo
1 stroužek česneku
½ lžičky bazalky, sůl, pepř
avokádový olej :)
Avokádový olej.. popravdě, ten asi jen tak neseženete. Náhodou jsem ho ale měla po ruce, takže proč nemít suroviny sladěné do posledního detailu. Konečně přišel někam, kam se opravdu hodí :-) Stejně dobře vám ale poslouží třeba olivový, nebo jiný, který máte rádi. Na oleji v tomhle receptu až tak nezáleží.
Na čem ale naopak záleží, je avokádo – musí být doopravdy měkké a zralé, tak aby se dalo snadno oloupat a aby jeho dužina nebyla tuhá. Pokud jste si koupili tvrdé avokádo, nechte jej pár dní dozrát mimo lednici.
Cuketu nakrájíme na tenké proužky, posypeme bazalkou a opečeme na oleji. Necháme vychladnout.
Avokádo rozkrojíme a oloupeme. Dužinu dáme do mixéru, přidáme dvě uvařená vejce, utřený česnek a trošku sušené bazalky. Pomalu mixujeme a podle potřeby přiléváme olej, dokud nezískáme kompaktní hmotu. Chuť můžeme doladit pepřem a solí, ale není to nutné.
Pastu natřeme na vychladlou cuketu a zamotáme do efektní roládky. Necháme v lednici chvíli ztuhnout.
Jíme klidně samotné jen se zbylou avokádovou pastou - chutná skvěle a je ohromně žravá :o) Výborně se hodí i jako pomazánka na chlebíčky.