Pokud náhodou uvažujete o koupi parního hrnce, určitě neváhejte!
Jestli si myslíte, že dobré jídlo musí být jen smažené a maso bez křupavé kůrčičky vám nejede, s parním hrncem okamžitě změníte názor. Jídla vařená v páře jsou překvapivě šťavnatá, lahodná a voňavá. Potraviny si uchovávají všechny živiny, protože se nemáchají ve vodě, zůstavá jim krásná barva a není nutné je přehnaně solit ani kořenit. Parní hrnec vaří v podstatě za vás, odpadá stání u plotny, míchání či dolévání vody. Doba přípravy se zkracuje na minimum, takže výmluvy o nedostatku času na vaření opravdu nejsou na místě - ryba trvá v páře 6 minut, měkká zelenina kolem 5 minut, brambory cca 10 minut.
Na trhu jsou k dispozici jednak samostatné parní hrnce, jednak parní trouby či mikrovlnky. Vřele doporučuji mikrovlnku s funkcí páry - snadnější a pohodlnější způsob vaření snad ani neexistuje :) Za pouhých sedm minut v ní bezpracně připravíte kuřecí prsa se zeleninou..
... nebo naprosto bezkonkurečního lososa s cuketou a žampiony.
Nedejte se odradit "vybledlou" barvou jídel - rozhodující je chuť a ta vás stoprocentně přesvědčí. V páře se dá připravit téměř vše - brambory se nedají s těmi vařenými vůbec srovnat, ohřívané párky jsou z páry daleko lepší než z mikrovlnky, knedlíky nejsou oslizlé a brokolice zůstává krásně zelená.. V páře rovněž připravíte báječné plněné papriky s masem či sýrem, masové rolády nebo i játra na cibulce.. stačí jen zapojit fantazii. Pochopitelně se nevyplatí v páře dělat 3 hodiny guláš nebo svíčkovou, na většinu jídel jej však můžete použít - budete příjemně překvapeni :)