Ano, já vím, že článků na oblíbené téma „Mýty o hubnutí“ vychází miliony, ale připadá mi, že žádný z nich nepřináší nic nového. Zkuste si přečíst jeden z mého pohledu! Neřídíte se náhodou taky některým z těchto nesmyslů?
„ČLOVĚK MÁ JÍST VŠECHNO."
Ne, nemá. Víte proč? 90% z toho, co v obchodech najdete, nemá s „jídlem“ nic společného. Udělejte si test: Otevřete si leták nějakého supermarketu a řekněte mi, co z toho je skutečné jídlo a proč byste to měli jíst. Lentilky? Vlašský salát? Pokrmový tuk „s máslovou příchutí“? Tavený „sýrový výrobek“? Mléčný dezert „s vůní vanilky“? „Mletý masný polotovar“? „Mražený krém s rostlinným tukem“? „Nečokoládová cukrovinka s náplní s ovocnou příchutí?“ Vidíte, jak nechutně to všechno zní, když to výrobce nazve pravým jménem? (Což samozřejmě musí – stačí se podívat na složení.) Asi tušíte odpověď – nic z toho jídlo není a klidně se bez toho obejdete.
Na vysvětlenou: „S příchutí“ znamená, že je použito umělé aroma z laboratoře namísto žádané složky - tj. vanilková vůně místo vanilky, jablečná místo jablek, jahodová místo jahod. „S rostlinným tukem“ se používá tam, kde levný rostlinný tuk nahrazuje mléko nebo smetanu. Tj. „sýr“ ze ztuženého tuku, „zmrzlina“ z margarínu atd. Tak dobrou chuť :)
„JÍDLO NA NÁVŠTĚVĚ NEMŮŽU ODMÍTNOUT.“
Víte, co se říká – kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody. Nebo výmluvy. Tohle je jedna z těch nejoblíbenějších: nemůžu jíst zdravě, musím na každé oslavě sežrat půl kachny a tucet zákusků, jinak se babička / tchýně / kolegyně urazí. Opravdu? Ale prosím Vás :)! Osmnáct Vám bylo? Pokud ano, můžete si dělat naprosto, co chcete. Máte-li psychologický problém před lidmi přiznat, že Vám záleží na Vašem jídelníčku, klidně to sveďte na žlučník, jaterní dietu, zvýšený cukr – fantazii se meze nekladou. Nicméně možná Vás to překvapí, ale druhým je úplně ukradené, co jíte - pro nikoho nejste natolik zajímaví, aby hlídali každé sousto, co si dáte do pusy. A i kdybyste se rozhodli něco málo ochutnat, není to omluva pro to, dělat si každé návštěvy přežírací mejdan. To už je jen a jen Váš špatný návyk (a žádná genetika... :) )
„TLOUŠŤKU MÁME V RODINĚ.“
A u genetiky rovnou zůstaneme, protože spousta z nás jí připisuje téměř magický vliv. Určité věci máme od přírody opravdu dané – geny zodpovídají například za to, jak rychle ukládáme tuk, tj. zda jsme ektomorfové, mezomorfové nebo endomorfové (rychle, středně a pomalu spalující) nebo jaký máme typ postavy – z postavy typu hruška budete jen horko těžko dělat ženu s nožkama jako srnka. Geneticky daná je bohužel také pevnost kůže a vaziva a tím i sklony k tvorbě celulitidy, křečových žil a metliček. Nic z toho ovšem neznamená, že musíte na svou postavu a zdraví rezignovat a sednout si k televizi s mísou cukroví – daleko větší vliv mají vaše stravovací návyky a to, zda sportujete nebo ne. Kde vidíte genetiku v tom, že normální jedinci jezdí na výlety na kole, ale obézní rodinky maximálně do McDonaldu? Kde je vliv genetiky na to, že zatímco ve zdravých rodinách je na oběd běžně maso se zeleninou, v obézních jsou každý týden řízky, smažáky a zelenina maximálně jako proslazené zelí ke knedlím? Pravda vždycky bolí - to, že nesete z každého nákupu tašku tukových rohlíků a karton limonád a za základ rodinného štěstí považujete pekáč kynutých buchet na stole, nemá s genetikou nic společného. Ani když vás to tak naučila vaše maminka...
„SNAŽÍM SE VÍC HÝBAT, OMEZOVAT TUČNÉ A JÍST VÍCE OVOCE.“
V téhle větě je špatně úplně všechno :) Za a) snaha je sice krásná věc, ale sama o sobě nikam nevede. Co to přesně znamená „snažit se hýbat“? Jednou za týden oběhnout barák, když nebude moc pršet, foukat ani svítit? Jít ráno do kanceláře dvě patra pěšky místo výtahem? Tyto vágní termíny jako „snažit se“ jsou cestou do pekla – sama vím, jak to vždycky dopadlo, když jsem se „snažila učit na zkoušku“ :D
Za b) omezovat tučné je jedna z nejhorších věcí, co můžete při hubnutí udělat – jakmile vynecháte tuk, tělu začne okamžitě něco chybět a bude vás nonstop trápit vlčí hlad a honit mlsná. Dřív nebo později selžete a přežerete se sladkým – a přitom je to taaak zbytečné..
Za c) jíst více ovoce je nesmysl, na to už snad přišly i ty nejhloupější dámské časopisy za pět korun ze stánku. Dnešní vyšlechtěné ovoce vám už nedodá téměř žádné vitamíny – zato obrovskou dávku cukru, kterou, pokud nejste maratonec, pravděpodobně nespálíte, ale uložíte rovnou do tuků. Moje rada? Pokud chcete zhubnout, na ovoce se klidně vykašlete..
„V DEŠTI PŘECE NEPŮJDU BĚHAT! NEJSEM BLÁZEN A NECHCI ONEMOCNĚT!“
Proč tloustne západní populace? Protože absolutně nemá pohyb! Spousta lidí přes den neudělá ani krok – do práce dojedou autem, celý den sedí na zadku, výtahem jezdí nahoru i dolů, autem jedou zase domů a tam se svalí k televizi nebo k počítači.. Pohyb je v současném světě naprostá NUTNOST – a pokud pravidelně sportujete, po čase si na endorfiny tak zvyknete, že bez pohybu nevydržíte. Ovšem pokud v té fázi ještě nejste, pak.. bude to znít hrozně, ale musíte to cvičení prostě brát jako PRÁCI. Nebo HYGIENU. A do práce taky asi jdete, i když je venku ošklivo a prší, i když jste nevyspalí nebo vás tlačí boty, nemám pravdu? A sprchu si taky snad dáte i tehdy, když máte „nějakou divnou náladu“ nebo „na vás jde možná rýmička“, že? Málokdy je všechno ideální – takže se nechovejte jako mimina a nesvádějte svou lenost na špatnou konstelaci hvězd. Prostě obujte boty a vyběhněte. Bude vám lépe :)!
„STRAVA MÁ BÝT PESTRÁ A VYVÁŽENÁ.“
Samozřejmě. Proto je třeba v rámci pestré stravy občas vyměnit rohlík za housku a růžovou limonádu za modrou. Vše plné živin, vitamínů, minerálů a tak vůbec. Ať žije vyváženost.
„ŽÁDNÉ TRAPNÉ PORADCE NEPOTŘEBUJU - STAČÍ SE HÝBAT A NEPŘEŽÍRAT.“
Zajímavé - co Čech, to odborník. Spousta lidí je přesvědčena, že rozumí naprosto všemu – s očima navrch hlavy dokážou důležitě hodiny debatovat o politice, zdravotnictví, ekonomice, sportu, psychologii, účetnictví a řadě dalších témat, výživy a hubnutí nevyjímaje. Na jednu stranu je opravdu zbytečné dělat ze všeho vědu – k hubnutí nepotřebujete speciální potraviny, naklíčené zrní, mladý ječmen, chia semínka ani doplňky za tisíce. Na druhou stranu, pokud se celé roky jenom „snažíte jíst zdravě a cvičit“ a nemáte absolutně žádné výsledky, pak asi někde chyba bude, nemyslíte :)? Pokud nemáte ani minimální povědomí o sacharidech, bílkovinách, glykemickém indexu potravin a hormonálních pochodech těla, pravděpodobně se nikdy nepohnete z místa. Řešení jsou dvě: buď si nastudujete opravdu seriózní literaturu (a tím nemyslím OnaDnes ani Žena.cz) anebo si prostě necháte někde poradit (ale ne od rychlokvašek z víkendového kurzu).
„JEDNOU ZA ČAS SI MŮŽU DOPŘÁT.“
Proč ne, pokud vám to udělá dobře. Možná by to ale chtělo definovat si ono „jednou za čas“. Jak často by to přesně mělo být – jednou za týden, jednou za měsíc, jednou za rok? Mnoho lidí má totiž jednou za čas každý den – pokaždé jiné jídlo. V pondělí v práci svatební cukroví (nemohla jsem přece kolegyni urazit!-kuk pár řádků nahoru), v úterý oběd v McDonaldu (nebyl čas na nic jiného), ve středu k večeři celá pizza (nestihla jsem si nakoupit), ve čtvrtek koblížky ze stánku (hrozně voněly, nešlo odolat), v pátek láhev sladkého vína, v sobotu chlebíčky na oslavě, v neděli knedle od babičky. Hlavně, že je to jen jednou za čas, no ne :)?
„ZDRAVÝ JÍDLA JSOU HNUSNÝ.“
Pokud se snažíte zhubnout konzumací vařené tresky, vloček a bílého jogurtu, nedivím se, že se Vám obrací žaludek. Zapamatujte si jedno pravidlo – nejezte, co Vám nechutná! Běžte do velkého supermarketu a rozhlédněte se, co je tam zeleniny, luštěnin, masa, sýrů, koření a dalších věcí, které neznáte. Od školky nesnášíte špenát? Kupte si listový, poduste ho minutku na pánvi a zalijte vajíčkem se strouhanou nivou – hned to bude něco jiného. Nenávidíte fazole? Vezměte konzervu cizrny, nakrájejte k ní kyselé okurky a kousky tresčích jater nebo uzeného lososa – vychlazené to chutná neuvěřitelně báječně. Nesnášíte fádní „dietní“ kuřecí prsa? Proč si neuvaříte třeba hovězí přední, vepřový jazyk nebo pstruha na másle? Nebojte se, nekousne Vás to :) Držte se ZÁKLADNÍCH SUROVIN, ale jinak vařte a zkoušejte. Tak jednoduché to je :-)