Ne, nezbláznila jsem se. Já ne! Ovšem česká mediální, medicínská, výživová a nevím ještě jaká scéna očividně ano.. Jak jinak si vysvětlit ten náhlý boom článků z posledních měsíců, vehementně očerňujících bezlepkovou dietu? Opravdu je nutné, aby každý týden vycházelo na českém webu obsáhlé pojednání o tom, že lepek je vlastně náš nejlepší kámoš a je úplně zbytečné se ho bát?!! Že lidé, kteří se mu vyhýbají, si jenom něco amatérsky namlouvají a jsou to přecitlivělí chudáčci a blázni? Pročpak ta náhlá starost? A komu záleží na tom, aby lidi byli jak ovce a hrnuli do sebe lepek horem dolem?
Vrcholem této nové módní vlny byl páteční článek na centrum.cz, kde jakýsi nutriční specialista dokonce prohlásil, že "bezdůvodně naordinovaná bezlepková dieta je naprosto nevhodná a může mít pro člověka negativní důsledky ve smyslu sníženého vstřebávání vlákniny a vitamínu B, nadměrné únavy a podrážděnosti.. " Promiňte mi ten profláklý teenagerovský výraz, ale – WTF??!!
Za prvé: Může opravdu někdo myslet vážně tvrzení, že bez lepku se nám bude něco hůř vstřebávat? Jako vtip by to možná bylo dobré, on to ale očividně bohužel vtip není.. Přitom je naprosto prokázaným a známým faktem, že je to právě konzumace bílého cukru a mouky (tedy lepku), co vede ke sníženému využití minerálů z potravy a mnohokrát zvyšuje potřeby organismu na celou řadu prvků (vápník, hořčík, železo). Je celkem zarážející, že tohle pan odborník asi neví..
Za druhé: Jak může někdo prohlásit, že je lepek neškodný? Nikdy v historii se lidé necpali lepkem, tj. moukou, pečivem a těstovinami tolik, jako dnes. Ač se věkem zatím rozhodně neřadím mezi pamětníky :D, vím, jaké bylo složení stravy populace v minulosti a vím, že základem jídelníčku dříve rozhodně nebyla pizza, panini a koláče :-) Naopak – „vdolky z bílý mouky“ byly přece jednou za týden! Což je dnes něco nevídaného, protože mouka je naprosto ve všem.
Když dnes vidíte malé dítě na kočáře s hotdogem v jedné ruce a s Brumíkem v druhé ruce, nevědomky vás napadne, jaké to asi bude mít následky? To ale zatím nikdo nezměřil a s prominutí ani pan docent, přescent nebo eurocent z jakékoli instituce by si neměl dovolit tvrdit, že tolik lepku od kolíbky nikomu nic neudělá. Za sto let, až provede relevantní výzkum – prosím, ráda se nechám překvapit :-)
Za třetí: Proč z nás rádoby odborníci dělají blbečky, kteří sami nepoznají, co jim dělá a nedělá dobře? Na to člověk opravdu nemusí studovat čtvrt století a mít padesát titulů před jménem i za jménem. Zvířeti, když je po něčem špatně, tak to prostě nežere. Pes jednou čuchne k pivu a uteče. Mně a spoustě mých známých třeba nikdy žádnou celiakii nikdo neprokázal – proč se teda shodneme na tom, že máme po snězení housky celý den pocit, jako by nám někdo dal do žaludku pěstí? Proč mám po trošce těstovin takové bolesti břicha, že nezvládnu dokončit cyklistický výlet? Že bych se na ten lepek škaredě podívala? Achjo..
Pravda je úplně někde jinde – existuje opravdu široká škála problémů a nemocí, které lepek způsobuje – od banálních kožních projevů až po Downův syndrom. Můžete to brát jenom jako moji nesmyslnou konspirační teorii, ale já to vidím jasně – pokud lidstvo vezme rozum do hrsti a přestane lepek jíst, nebude koho léčit. A to bohužel není v nikoho (finančním) zájmu..