Glykemický index.. for dummies :)

Napsal Táňa (») v pátek 14. 8. 2015 v kategorii Zajímavosti, přečteno: 1359×
pc240005_4.jpg

Ztrácíte se v dnešní záplavě nových výživových doporučení, „převratných“ zdravotních výzkumů a dietních výstřelků? Není divu – móda se v tomhle ohledu rychle mění a člověk pomalu neví, jestli dřív vyškrtat ze stravy cukry, tuky, éčka, lepek, jíst jenom kořínky nebo snad nejíst raději nic.. Když pomineme, že k výsledku může vždycky vést víc cest a nic neplatí stoprocentně a na každého, je tu jedna věc, kterou se hlídat rozhodně vyplatí - glykemický index. O něm jste už určitě někdy slyšeli, že? A protože tento blog je zaměřen na nízkoglykemické stravování, možná by stálo za to si o něm říct něco víc. A nebojte se, není to ani trochu složité :)

Glykemický index zjednodušeně řečeno udává, jak rychle vám po dané potravině stoupne hladina krevního cukru a tím pádem také to, na jak dlouho vás určité jídlo zasytí. GI se měří jen u potravin s obsahem sacharidů (tj. maso, sýry, vajíčka atd. jej mají nulový) a platí zde jednoduché pravidlo, že čím nižší GI, tím lépe pro vás. Tady je pár příkladů:

nízké GI = nižší než 55: veškerá zelená zelenina, houby, arašídy, veškeré ořechy a semínka, luštěniny, arašídové a ořechové máslo, hořká čokoláda, kakao, avokádo, bobulovité a citrusové ovoce, žitný celozrnný chleba, tmavá rýže a těstoviny vařené al dente, pohanka, quinoa atd. Mandle-2

střední GI = 56 – 69: brambory vařené ve slupce, ovesná kaše, ovoce v konzervě, tmavý pšeničný chleba, zmrzlina, běžné těstoviny atd. P4030114_3

vysoké GI = vyšší než 70: hranolky, bílá rýže a pečivo, piškoty, bonbóny, cukr, marmelády, datle, sladká vařená a pečená zelenina – mrkev, dýně, řepa, brambory bez slupky - popcorn, meloun, limonády, pivo,.. jednoduše řečeno vše plné samotných sacharidů, vše rozvařené, přeslazené, bez vlákniny a bez živin Junk-food

Jednoduché, ne?

Zatímco potraviny s nízkým GI mají vysokou sytivost a udržují hladinu cukru v rovnováze, ty s GI vysokým vás nejenom nezasytí, ale ještě podporují vaši chuť na další a další cukry. To je přesně ten důvod, proč vám po samotné koblize/hranolcích okamžitě vyhládne, zatímco po pár lžicích ořechového másla se cítíte tak dlouho sytí a spokojení – vláknina, tuky a bílkoviny v něm totiž dodají vašemu tělu opravdové živiny, ne jenom prázdné kalorie.

Naproti tomu jednoduché sacharidy a potraviny s vysokým GI způsobují „vlčí hlad“ a pokud je nekombinujete aspoň s trochou bílkovin nebo zdravých tuků, většinou se neovládnete a přecpete se jich. Už chápete, proč je tak snadné zblajznout pytlík gumových medvídků, chipsů nebo popcornu na posezení? Rovněž by vám teď mělo být jasné, že třeba takové dva suché rohlíky jsou pro tělo mnohem horší než jeden doplněný sýrem, zeleninou nebo třeba arašídovým máslem.

P6220855

A jestli nestačí dát si koblihu a slíbit si, že skončíte jenom u jedné? No.. nestačí! Samotná sacharidová nálož je totiž pro slinivku obrovská zátěž, která organismus nutí neustále vyplavovat větší a větší dávky inzulinu – po nějaké době takovéto stravy už na něj buňky nereagují a v těle vzniká inzulinová rezistence, hormonální nerovnováha a další věci, které rozhodně nechcete..

Ale už dost strašení, zakončeme to optimisticky! Jak vidíte, jíst stravu s nízkým glykemickým indexem vůbec neznamená trápit se nízkotučnými nesmysly a rádoby zdravým "zrním". Naopak! 

Pokud se budete držet výše uvedených důležitých zásad, můžete si dopřávat skutečné dobroty: opravdovou tmavou čokoládu, báječně nápadité luštěniny, neskutečně návykové ořechové máslo, rozumné množství správně uvařených těstovin a samozřejmě spousty lahodných sýrů, masa a zeleniny.. Zkuste tak jíst 14 dní - bude vám dobře, budete sytí a plní síly :-)

Konkrétní příklady jídelníčků přinesu v příštím článku!

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Článek ještě nebyl okomentován.

Komentáře tohoto článku jsou moderovány. Váš příspěvek se zobrazí až po schválení autorem článku.

Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel jedna a šest