19.ledna jsem si v hotelu Alcron užila báječný šestihodinový vařící maraton :-) Ze tří nabízených kurzů – Česká kuchyně, Pomalé pečení masa nebo Italská kuchyně jsem zvolila ten první jmenovaný a rozhodně nelituju – opomíjená česká kuchyně je totiž naprosto úžasná!
Pod vedením šéfkuchaře hotelu Romana Pauluse z nás brzo spadla veškerá nervozita a můžu s nejčistším svědomím říct, že jsme vytvořili opravdové delikatesy.
Tady je malá ochutnávka toho, co všechno jsme se za jediný večer stihli naučit (autorem fotek je Pepa Mikulík – ještě jednou děkuji!):Kaštanová polévka s nakládaným zázvorem
Do křupava pečený filet z candáta s kroupovým rizotem
Kanec v šípkové omáčce a domácí hrnečkový knedlík
A sladká tečka na konec:
Tvarohové noky se skořicí a malinovou omáčkou
Po vaření následovala prohlídka hotelové kuchyně, o jejíchž zásobách si většina z nás může nechat jen zdát: rudá rajčátka z Vesuvu, čerstvé ryby a mořské plody, vlastní cukrárna nebo dva dny pomalu vařený demi glace (tmavý vývar z pečených kostí – fotka vlevo dole :-) ).
Kolem deváté večer nám lehce vytrávilo :-), byl tedy nejvyšší čas přesunout se do restaurace La Rotonde, kde byla pro náš „tým“ připravena odměna ve formě tříchodové degustační večeře. La Rotonde právem získala ocenění jako 3.nejlepší restaurace v Česku za rok 2011 – z vlastní zkušenosti můžu teď potvrdit, že její prostředí je opravdu příjemné a obsluha naprosto špičková. A co jsme ochutnali tady?
Jako předkrm uzená kachní prsa se salátem ze zelené čočky...
...jako hlavní chod italské risotto s krevetami a rukolou
a jako dezert ananasový tarte tatin s bílou čokoládou a pěnou z čaje Roiboos.
Ke každému chodu jsme také dostali odlišný druh vína, aby chutě krásně ladily :)
Co k tomu dodat?
Snad jen, že je hrozná škoda, že člověk takhle nemůže jíst denně. To, co většina restauratérů a lidí doma předvádí, totiž vlastně vůbec žádné vaření není :o)