Ano, sýr je možné mrazit a luštěniny solit! A další tipy do kuchyně :)

Napsal Táňa (») v neděli 22. 1. 2017 v kategorii Zajímavosti, přečteno: 4079×
hostina_3.jpg

Nemáte čas si nakupovat a vařit? Výmluva :) V lednu sice každý "opravdu hrozně chce" zhubnout nebo aspoň jíst zdravě, ale mnoho lidí ztroskotá právě na nedostatku času nebo ochoty si připravovat jídlo. Přitom je to tak jednoduché – stačí zapojit mrazák:) Vždyť i populární „krabičkové diety“ pro zaneprázdněné prezidenty zeměkoule jsou dost často jen rozmražené hotovky. Není tedy lepší si připravit vlastní krabičkovou dietu? Aspoň v ní nenajdete nic, co nemáte rádi :) Mrazák vám ušetří neskutečné množství času, navíc mrazit se dají i potraviny, které by vás třeba nenapadly – věřte, že neustálé přejezdy domů / na koleje / z kolejí / na byt / vás naučí, jinak byste pořád jenom nakupovali a polovinu všeho jídla vyhodili :) Nebojte se proto mrazák pořádně naplnit, vždyť poloprázdný je k ničemu a jenom žere energii. Co všechno do něj můžete dát bez obav?

 

- veškeré maso i uzeniny, syrové i vařené

- hotové vývary s masem a kostmi

- maso z konzerv, stejně jako další nespotřebované produkty z konzerv – od omáček přes zeleninu a luštěniny po kokosové mléko (můžete přelít do tvořítek na led)

P4280023_2

- syrové, vařené i uzené ryby

- máslo

- sýry! Ani bych nečekala, jak jim mražení prospívá – niva jde po vytažení z mrazáku mnohem lépe strouhat a má výraznější chuť, balkánský sýr je pikantnější a slanější, takže výsledné jídlo pak není třeba solit. Bez problémů zmrazíte i tvrdý sýr jako je parmazán, eidam nebo gouda, stejně jako čerstvé měkké sýry jako brynza nebo ricotta. Naopak nedoporučuji cottage, viz dále.

Cheese_2

- uvařené přílohy (kromě jáhel – viz dále) – tohle se třeba všem pozdávat nebude, ale já osobně nemám čas vařit si tamhle trošku rýže nebo tamhle malou hromádku těstovin v hektolitru vody, jen proto, že na ně zrovna teď mám chuť.. Mrazák tedy funguje i v tomto případě, nezapomeňte ale zkrátit dobu přípravy – jídlo „dojde“ ještě následným ohřevem a u sacharidů je pro krevní cukr důležité neudělat z nich rozvařenou kaši.. :-)

- luštěniny – kapitola sama pro sebe, jím je opravdu ve velkém a kupovat si denně plechovky by mě finančně asi zruinovalo, nehledě na konzervanty a především – kdo by se s tím tahal, že :)? Tady už je příprava vzhledem k máčení delší, proto je jasné, že si nebudete vařit jednu porci každý den. Ve velkém hrnci naopak uvaříte naráz klidně 2-3 sáčky cizrny nebo fazolí, což je 2-2,5 kg – a to už vám nějaký ten týden snad vydrží. Zamrazit je můžete po troškách klidně v mikrotenových sáčcích. Nebojte se toho, chutnají skvěle :)!

Dsc0009-3_5

- zapečená jídla a upečené dezerty – ať jde jen o zapečenou zeleninu, nákypy ve stylu musaky, lasagní, atd., nic z toho není problém upéct ve větším množství a zamrazit. Totéž platí o „dezertech“, kromě krémových náplní (šlehačka) můžete v pohodě mrazit cheesecake, různé brownies, bábovky a tak dále. Dokonce pak chutnají snad i lépe :)

- zelenina – když se rozhlédnete v obchodě, zjistíte, že v sortimentu mražené zeleniny najdete v podstatě všechno. Proč byste si to tedy nemohli zmrazit i doma? Dost často nakoupím víc zeleniny, než stíhám spotřebovat, takže dobře vím, že zmrazit můžete i cuketu nebo lilek :) Zeleninu využívám nejčastěji jako přílohu k masu a i tady často vařím větší množství naráz, vím tedy, že v pohodě zamrazíte i podušenou brokolici, zelí nebo špenát. Platí totéž co o přílohách – zkraťte dobu přípravy, ať z toho nemáte kaši. A jen tak mimochodem, zmrazit se dají i kyselé okurky :)

Diet-16866248345_2

- citron – citrony často rychle plesniví, takže jsem mockrát strčila do mrazáku i je. Ne že by nezměnily konzistenci, ale jíst se v pohodě daly – navíc jsem se dočetla, že mražený citron údajně funguje proti rakovině :) Takže proč to nevyzkoušet?

- vajíčka – mám vyzkoušeno, že lze mrazit syrové bílky

Co zmrazit vážně nejde? Z toho, co jsem vyzkoušela, opravdu nedoporučuji:

Vařená vajíčka – po rozmražení gumová a nepoživatelná (ale aspoň jsem to zkusila :) )

Vajicka_3

Vařené jáhly – po rozmražení mají chuť hadru na nádobí

Cottage sýr – po rozmražení je samostatně nepoživatelný, můžete ho sice zakamuflovat do nějakého pečení, ale bude mít takovou tu „vločkovou“ konzistenci

 

Luštěniny jsou rychlovka!

Nevím, kde vznikla fáma, že se luštěniny vaří tři hodiny a nemají se solit :) Nic z toho neplatí, stačí je namočit na 24 hodin do hrnce, druhý den vodu slít, novou osolit, přivést k varu, po 15 minutách (ano, opravdu po čtvrthodině) vypnout a nechat dojít. Ještě nikdy se mi nestalo, že bych takto vařila fazole nebo cizrnu a bylo to tvrdé nebo nedobré. Prostě to zkuste! Luštěniny jsou výborné jak nutričně tak chuťově a rozhodně byste je neměli vynechávat, ať už chcete zhubnout nebo ne.  

Nic složitého v tom není a věřte, že jíst luštěniny z konzerv vyjde opravdu o hodně, HODNĚ dráž :-)

Dsc0037_2

Datum spotřeby je jen číslo

Víte, na co se můžete spolehnout? Kočka by zkažené jídlo nejedla :) Nejste-li si jistí ohledně nějakého produktu, zkuste ho nabídnout právě svým čtyřnohým mazlíčkům. Pokud je nemáte, řiďte se zdravým rozumem – jogurt je týden po „lhůtě“, ale po otevření nádherně voní, dobře vypadá i chutná? Pak asi není nutné ho vyhazovat do koše. (No ano, konzervanty dělají divy :) ) Každopádně spousta věcí má datum spotřeby velmi orientační a třeba mléčné produkty s blížící se „expirací“ na chuti spíše získávají (a po ní maximálně lehce zkysnou). Z prošlého cottage se proto opravdu neotrávíte, stejně jako se nemusíte bát jíst něco, co už je uvařené třetí den (s tímhle bojují třeba hospodští, kteří ten nejlepší uleželý guláš kvůli hygieně zkrátka vyhodit musí.. :-) ). Jen vás prosím, plíseň nebrat :)

Wp-20150517-006_2

 

Nezapomínejte na zbytkové teplo

I když jsou dnešní spotřebiče mnohem úspornější než dříve, zbytkové teplo je pořád užitečná věc. Opravdu není nutné vařit vejce natvrdo na plné koule osm minut a pak je okamžitě vařící slévat z rozžhaveného sporáku – když je jenom přivedete k varu, vypnete a slijete po čtvrt hodině, získáte úplně stejný výsledek :) Nebo naopak dejte po nich vařit třeba rýži – přílohy je opravdu nutné nerozvařit, takže tu pak můžete vypnout po deseti minutách a uvidíte, jak vám krásně dojde.

Dsc0113_3

 

Další tipy přinesu zase příště! A mimochodem, co máte k nedělnímu obědu :)?

 

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.

Komentáře tohoto článku jsou moderovány. Váš příspěvek se zobrazí až po schválení autorem článku.

Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel třináct a tři