Že bych kázala vodu a přitom pila víno :)?! Uplynulé týdny byly, pravda, co se týká jídla, trochu zvláštní – měla jsem na své poměry neobvyklou chuť na sacharidy a na sladkosti, takže jsem neustále pekla chleba a testovala čokolády jako na běžícím pásu. A jestli došlo i na Haribo? Došlo :)!
Haribo Quaxi
Sama bych asi na ten sáček svých milovaných zelených žabiček asi zapomněla, nebýt náhodné procházky po Příkopech, kde mě (nás) praštil do očí krámek plný košů a stojanů právě s gumovými medvídky, pendreky, kroucenými žížalami a dalšími neuvěřitelně navoněnými a lákavými bonbony. Zkrátka úplně Království gumových medvědů, chápete :)? Být to já před patnácti lety (vážně je mi už tolik:-)?!), asi tam zůstanu a budu jíst, dokud mi nebude špatně (nebo nedojdou penízky..) Takhle jsem se sice namlsala očima a odešla s prázdnou, přesto mě návštěva nakopla k tomu, abych ty bonbonky konečně rozdělala. Inu – snědla jsem jeden :-) Pokud mě paměť neklame, chutnají pořád stejně dobře. Možná změnily složení v neprospěch cukru na glukózový sirup, ale nic nepříjemného jsem nezaznamenala – přesto už nějak nemám potřebu sníst něčeho takového plný pytel. Že bych přece jenom dospěla :)? Kdysi byl sáček Hariba mým oblíbeným obědem, teď už nějak nevím, jak je jíst – žvýkat je by zabralo celý den, rozkousáním se ale zase připravíte o ten „ovocný“ požitek (rozuměj chemické aroma zelených jablek) :D Zkrátka Haribo voní hezky, ale asi mi bude nadále odpočívat ve skříni.. :)
Cottage Light Blaník - Billa
Zajímavý kontrast - našli byste snad větší protipól Hariba než je Cottage Light :)? I když light verze mých oblíbených sýrů většinou chutnají strašně (už jste měli light mozzarellu? to je hmota na hranici poživatelnosti :) ), na tomhle cottage nic špatného nevidím – díky přídavku smetany je jemně nasládlý a chutná podle mě úplně stejně, jako jeho ne-light verze :) Ani ve složení nenajdete škrob nebo cokoliv pochybného. Dávám mu jedničku :)
Španělský plnotučný sýr Sol Mar – Lidl
Pro mě dosud neznámý čerstvý sýr ze španělského týdne v Lidlu. Jaký je? Hutný, tučný, výborný :) Chuťově má hodně blízko k čerstvé ricottě a i když za mou oblíbenou ricottou z Gran Moravia ještě o chloupek zaostává, dotahuje ji statečně :-) I nutriční hodnoty má podobné a musím říct, že je neuvěřitelně žravý – ještě že jsem si nakoupila zásobu, protože té jeho sladko-slané chuti se nemůžu nabažit.
Je výborný i samostatně jen tak na lžičku - ovšem cheesecake z něj... to je prostě nebe :-) Rozhodně doporučuji - recept zde!
Cizrnová vřetena – Country Life
Pokud můj blog nějakou dobu sledujete, asi vám neuniklo, že cizrnu opravdu můžu.. :) Ne všechny její podoby mi sice přirostly k srdci – paradoxně mi nechutná mnoha lidmi milovaný hummus – nicméně tyhle těstoviny jsou naprosto úžasné! Z větší části se sice skládají z rýžové mouky, pořád jde ale o chuť, která mi naprosto vyhovuje a mezi bezlepkovými variantami rozhodně vede. Na rozdíl od kukuřičných těstovin jsou tyhle cizrnové a rýžové chuťově zajímavé samy o sobě a navíc báječně vážou omáčku. Jediná jejich nevýhoda? Opravdu snadno se rozváří :/ Doporučených 8 minut na obale je úplně mimo mísu – ve skutečnosti stačí i 3, zvlášť když je člověk ještě prohřívá s omáčkou na pánvi. Na to při přípravě určitě myslete, byla by škoda z nich udělat rozvařenou kaši :)
Milka mléčná
Jaká je Milka mléčná??? Sladká až trnou zuby :) Koupeno z nostalgie, Milku mám spojenou s dětstvím a horami, nejspíš proto, že je to ta fialová kráva z Alp :-) Ne že bych si nepochutnala, ale čtyři čtverečky byly až až. Nevím, co je záměrem výrobce, ale mě paradoxně ta šíleně sladká chuť zarazí, než aby mě nutila spořádat tabulku na posezení. Mimochodem tahle čokoláda byla z Německa - docela by mě zajímalo, jak chutná ta česká! Kolují zvěsti, že je mnohem horší - pokud je ale jenom méně sladká, pak asi jedině dobře.. :)
Balkánský sýr Président
Dokonalý :) Překvapila mě jeho konzistence - je to spíše taková pomazánka než balkánský sýr na strouhání do salátu, ale to mi rozhodně nevadilo. Snědla jsem ho samotný lžičkou a vřele doporučuji, v tomhle případě to stojí za to :-) Jakákoliv další potravina k němu (pečivo, salát) by přebila tu jeho úžasnou jemně pikantní chuť, která samostatně báječně vynikne.
Korbáčik Boni - Penny
A další sýr, i když zas úplně jiný. Privátní značku tohoto sýra z Penny jsem měla poprvé, ale platí pro něj to, co pro ostatní „korbáčky“ - samostatně je příliš slaný a pro mě ne moc příjemný. Ovšem! Jako bezlepková varianta špaget je dokonalý :) Určitě vyzkoušejte! Když se oprostíte od pocitu, že jíte talíř plný tasemnic, nebudete chtít jinak.. :D
Mléčná čokoláda Fin Carré se sekanými mandlemi – Lidl
Co říci k tomuhle? Ač jinak nemám pochybnosti o kvalitě výrobků z Lidlu, tady opravdu velice pochybuji, že to uvnitř jsou mandle.. Působí to spíše jak různé sesbírané úlomky kdovíčeho, navíc chuť nemají tedy opravdu žádnou :/
Velká škoda, protože jinak má Lidl čokolády skvělé!
Ritter Sport Hazelnuts
Opět mléčná, opět se sekanými ořechy – ale tohle je úplně něco jiného! Tahle lahodná, krémová čokoláda s křupavými oříšky se úplně rozplývá na jazyku – ač jsem od ní nic moc extra nečekala, musela jsem se hodně držet, abych ji nezbouchala na posezení :-) Je totiž tak akorát sladká, tak akorát měkká a ty čtverečky se tak nějak odlamují úplně samy.. : No, zkrátka mě příjemně překvapila! Tak moc, že přemýšlím, jestli ji mám koupit znovu – anebo se nevystavovat pokušení a v regálu ji raději nechat.. :)
Cizrnová mouka
Jelikož se mi v poslední době zalíbilo pečení různých bezlepkových placiček a chlebíků..
... po cizrnových těstovinách tu máme i cizrnovou mouku. Tentokrát ale tolik chválit nebudu – připadalo mi, že má takovou podivnou vůni a spíše než cizrnu jsem z ní cítila hrách :/ A ač jsem na netu viděla i spoustu receptů čistě z této mouky, zatím jí moc nevěřím :-) Samostatně jsem ji tak dosud nepoužila - míchám ji s jinými moukami a její množství pomalinku zvyšuji..
Veselá kráva s Nivou
A když může být v dnešním výběru fialová kráva Milka, tak proč ne i Veselá kráva :)? Příliš kvalitní není sice ani jedno, ovšem jak má v sobě něco trochu nivy, je mi okamžitě jasné, že mi to bude chutnat. A – chtělo by se říci „bohužel“ – jsem se nespletla, ač toto mazání rozhodně nenahradí skutečnou nivu, přidala jsem ho do houbové omáčky pod maso a vážně jsem si pochutnala :)
I když nehodlám z taveňáku udělat trvalou součást svého jídelníčku, jednou za čas si na něm ráda smlsnu..
Islandská čokoláda
Tak ať tu máme i něco kvalitního, ne :)? Konečně čokoláda, na kterou jsem zvyklá, a navíc ještě z dalekého Islandu.. Chutnala pravda hodně neobvykle – na 70% mi přišla poměrně sladká a měkká, navíc měla trošku zvláštní texturu (takovou jakoby zrnitou???). I tak ale byla dobrá – vanilka Bourbon z ní byla hodně cítit a díky tomu by proti ní neprotestoval určitě ani milovník sladších a voňavějších čokoládek..
Pohanková mouka Šmajstrla
To nejlepší na konec :)? Dobře, to je možná přehnané, každopádně pohanková mouka mě moc příjemně překvapila! Jakkoli jsem se obávala jejích vlastností nebo nějakého zvláštního zápachu, překonala mé očekávání – stačí ji jednoduše smíchat s vodou, přidat sůl a kmín a 30 minut péct na plechu – během chvilky máte úžasné bezlepkové knäckebroty, které jsou výborné i jen tak samotné!
(Ano, to jsou, ovšem s vajíčkovou pomazánkou je to teprve fantazie.. :) )
Recept určitě přinesu v nejbližších dnech – něco tak skvělého totiž musí ochutnat nejen bezlepkáři.. :-)