Jak poznat, že je venku opravdu zima? Jednoduše – organismus má hlad :D Pozoruji to u koček, které se na zimu vždycky „vyžerou“, aby pak na jaře vypadaly jako vysypaný pytel, a pozoruji to i u sebe, jelikož se po roce opět opakuje situace, že bych jedla pořád a všechno :) A také mi opravdu všechno chutná – zelenina, maso, sýry, salámy, rýže, ryby, prostě všechno :D Nebo jen skoro všechno? Mrkněte na moje nové recenze, ať se s nákupem některých potravin nespálíte jako já..
Deluxe Sýr z buvolího mléka – Lidl
A začneme rovnou propadákem, ano? Čím mě zlákal ke koupi Sýr z buvolího mléka? Že by snad nápisem Deluxe :D? Nebo výprodejovou cenou? Pravou mozzarellu z buvolího mléka totiž ráda nemám (už dostala tři šance a ani jedna nedopadla dobře), obrázek navíc připomíná Fetu z Lidlu z řeckých týdnů, která taky nebyla nikterak ohromující. V nějakém náhlém pomatení mysli jsem však sýr do košíku stejně dala - nicméně to byla koupě úplně zbytečná. Nevím, co k sýru říci – tohle není mozzarella a není to ani feta, je to čistě a jednoduše KYSELINA. Navzdory vysokému obsahu tuků a kalorií sýr není vůbec krémový a lahodný – jaký rozdíl například od balkánského sýru Pilos, který se jí skoro sám :D Tohle sice jenom tak na posezení lžičkou nesním, nabízí se však jiná otázka: Co s ním?! Vždyť mi to zkazí každé jídlo :)
Uzený tvaroh Pilos - Lidl
A pozor, tohle bylo naopak jako zjevení – v dobrém slova smyslu. Od zmizení Syrovátkového sýra Pilos z Lidlu, který mi moc chutnal, jsem nic podobného nejedla, až teď – ovšem v mnohem tučnější, krémovější a lahodnější variantě – a ano, s velmi lehkým, nicméně famózním uzeným ocáskem :)
Já že nemám ráda uzené sýry? No, tak asi začnu :D Pokud jsou všechny tak dobré, jako tento, pak budu klidně i závislá! Tento Uzený tvaroh má naprosto báječnou konzistenci a je dobrý teplý i studený, samotný i v jídle. Nicméně opravdu nejvíce mi chutnal rovnou z lednice a jen tak lžičkou bez ničeho. V jednoduchosti je prostě krása!
Tvaroh jemný Pilos 2,5 – Lidl
A když už jsem byla na tvarohové vlně, dala jsem šanci i klasickému neuzenému tvarohu – a bylo to zjevení číslo 2 :) Po letech jsem totiž zjistila, že i tvaroh může být dobrý i samotný – a dokonce to nemusí být ani ten nejtučnější, i 2,5% tuku se postarají o krémovou chuť a potlačí kyselost, která jinak v tomto výrobku dominuje. Proto prosím pokud nemáte kyselost rádi, vyvarujte se tomuto:
Tvaroh bez tuku Pilos - Lidl
Tvaroh odtučněný a ještě ve vaničce? No, jelikož fuj se na jídlo neříká, tak raději neříkám nic :) Toto je na samostatné jídlo opravdu jenom pro silné povahy. Pro mě osobně maximálně přimíchat k dostatku ořechového másla, osladit a zapéct jako dezert :)
Vanilkový rohlíček – Nutspread.cz
Zmínila jsem ořechové máslo? Tak si pojďme představit jedno, které nemá na trhu obdoby. Vanilkový rohlíček od Nutspread.cz je natolik fenomenální, že opět trumflo všechny předchozí másla :) Spojení lahodného krému z kešu oříšků, másla z vlašských ořechů a vanilky doplňují hrubé kousky kešu i celé obří kusy sladkých českých vlašáků a celé to prostě chutná jako jeden velký vanilkový rohlíček :)
A ten se teda povedl natolik, že ho určitě budu jíst celoročně!
Italský fermentovaný salám – Lidl
A protože bez tuků to nejde, tak u nich ještě chvíli zůstaneme :-) Jak známo, tuk dodává pokrmům dobrou chuť, silných tučných potravin tak stačí málo a dělají s jídlem hotové zázraky. Nejinak je na tom i tento italský fermentovaný salám z Italských týdnů mého oblíbeného Lidlu. Nádherná vůně Vás praští do nosu hned po otevření a pár koleček rozvoněných se zeleninou na pánvi vás dostane do gastronomického ráje.
A když je ta ušlechtilá plíseň z těchto salámů navíc tak zdravá a prospěšná na trávení, proč si to nedopřát :)?
Sushi rýže Vitasia – Lidl
A ano, proč si nedopřát i rýži :)? Dávno jsou pryč doby, kdy jsem se vyhýbala sacharidům jako čert kříži. V současné době k nim mám vstřícnější vztah – i když jejich příjem stále držím na umírněné úrovni a v režimu experimentování :) Musím ovšem přiznat, že se po nich pohádkově usíná, proto si je dopřávám většinou až v odpoledních nebo večerních hodinách. Zpravidla sice volím zdravější formy sacharidů jako je pohanka nebo rýže natural, nicméně od doby, co jsem ochutnala sushi, jsem toužila uvařit si doma právě suhsi rýži (ano, tu nezdravou, bílou a s vysokým glykemickým indexem :) ) Ovšem je tohle sushi rýže, když je vyrobena v Itálii? Opravdu roste v Itálii rýže :D? Ano, kupodivu roste! Čert aby se v tom vyznal, nicméně o co mi šlo především, byla ona nenapodobitelná lepivá konzistence a krásná vůně, ne země původu. Rýži jsem tedy uvařila přesně podle návodu...
.. a ač chuti té z restaurace nedosáhla a sushi jsem z ní nakonec vůbec nedělala, v kombinaci s brokolicí, lilky, kešu máslem a vajíčkem to byla naprosto famózní večeře :)
Rýžové nudle Ricey
Rýži tedy poslední dobou opravdu můžu.. a co rýžové nudle? Ty ještě víc :) Jsou takovým nenápadně návykovým typem jídla, který vždycky jednou za čas odložím, abych si vzápětí připomněla, jak jsou dobré a následně si je dělala nejradši snad každý den. Jsou tak jemné, okamžitě hotové, a tak variabilní – s mákem, se sýrem, s houbami, s arašídovou omáčkou – pokaždé jiné, ale pokaždé super. A i když záleží především na tom, co si na ně dáte, chuťové rozdíly jsou i mezi různými značkami nudlí (dává to smysl, vždyť i každá rýže je úplně jiná..). Konkrétně tyto jsou opravdu fantastické a kupodivu neobsahují zase tolik sacharidů (na 100 g asi 66, zatímco jiné značky většinou přesahují 80 g). Z infa na obalu toho člověk ovšem moc nevyčte – jenom zmínka o nějakém zahušťovadle, což teoreticky vysvětluje jejich skvělou konzistenci. Doufejme tedy, že jde jenom o malém množství něčeho neškodného, protože těchto nudlí se vážně nechci vzdát. A za mě tedy opět – ideálně k večeři!
Sumeček africký - Lidl
Ok, sacharidů by bylo dost, teď zase nějaké bílkoviny. Co třeba sumeček africký? Koupila jsem jej vůbec poprvé a připravila tak, jak mám nejraději lososa - v alobalu ve vodě, 10, maximálně 15 minut (takzvané pošírování). Na rozdíl od lososa ovšem sumeček neobsahuje moc tuku, takže jsem se konečné chuti trošku obávala, ovšem výsledek mě mile překvapil – ryba opravdu nebyla vůbec suchá! Chuťově jde o velmi jemné, křehké maso, s naprosto nepatrným ocáskem po bahně :D který mi tu ale kupodivu vůbec nepřekážel. Opravdu doporučuji!
Sýr Gretikos - Lidl
Další skvost mezi sýry z Lidlu? Gretikos! Naprosto famózní sýr, který si nejlépe vychutnáte jen tak samostatně na lžičku. Chuťově je to jakýsi hybrid mezi balkánským sýrem a cream cheese – je slaný, ale krásně jemný a krémový, dá se roztírat, ale úplně tekutý také není, možná by šel i krájet na kostičky :) Každopádně má vynikající chuť a poměrem kvalita/cena je naprosto nepřekonatelný..
K-Klassic Kyselé okurky – Kaufland
Tak že by to bylo dnes už všechno? Ještě ne – ještě tu máme ideální přílohu k jakémukoli masu nebo sýru. Která to je? Za mě rozhodně kyselé okurky :) Ovšem.. ne všechny jsou bohužel dobré a tyto z Kauflandu mi nějak nesedly. Snad množstvím kopru? Nebo cibule? Každopádně je znovu nekoupím, zato jsem už koupila mnoho jiných značek a chystám samostanou recenzi kyselých okurek, protože ty za to určitě stojí. A budou i další dobroty! Třeba kakaové máslo.. :)