Z nákupní tašky: Máte koule na Mozartovy koule?

Napsal Táňa (») v neděli 31. 3. 2019 v kategorii Suroviny, přečteno: 1372×
img-20190323-152422.jpg

Další nákupní recenzi musím bohužel začít kritikou – můj oblíbený řetězec Lidl mi totiž tentokrát radost fakt neudělal, když jednu z mála dobrých mléčných čokolád zmršil palmovým olejem. A dokonce tu s těmi úžasnými lískovými ořechy! Kdysi jsem ji už v recenzi měla - ano, byla hodně sladká, ale díky obrovským oříškům také dobrá. Teď jsem ji po nějaké době koupila znovu, přišla mi ještě více sladká a o něco méně dobrá :D Pro důvod se stačilo podívat na obal – kdysi čisté složení teď vystřídal palmový tuk – a ať si o něm myslíme cokoliv, v čokoládě vážně nemá co dělat, do ní patří kakaové máslo! Jenže to je samozřejmě mnohem dražší, a proto i Lidl stejně jako další výrobci nenápadně předvádí, jak vypadá tichá „optimalizace receptury“ v praxi :) Taková škoda! Dsc0047_7

Ano, to je ona. Ale teď už pojďme dál..

Čokoláda 70% J.D.Gross – Lidl

Dsc0010_4

O něco více radosti mi udělala jiná čokoláda z Lidlu, tentokrát od jejich privátní značky J.D. Gross. 81% čokoláda této řady je pro mě zatím v českých obchodech dosud nepřekonatelná, tato 70% je ovšem taky super :) Voňavá, temná, lahodná, krémová. Ve složení nemá nic, co by tam nemělo být a chuť má lehce nasládlou a sytě čokoládovou. Tak to má vypadat!

Clever Cottage ve smetaně - Billa

Dsc0023-2

Od milované čokolády k milovanému sýru Cottage, ovšem tentokrát chválit nebudu. Toto měl být Cottage ve smetaně, jenže - kam se poděla smetana? „Předpisový“ cottage ve smetaně si představuji jako pevná zrnka tvarohového sýra v přiměřeném množství lahodné sladké smetany – takový, jako je např. Cottage Pilos z Lidlu. Tento cottage sice uvádí smetanu ve složení na obale, ale konzistence ani chuť tomu v nejmenším neodpovídá. A sýr tím pochopitelně ztrácí body – je nakyslý a nevýrazný, chuť je nepříjemná a škrobová. Rozmixovat do polévky by se dal, ale samostatně na lžičku je opravdu nedobrý :/

Houby Shi-take

Img-20190102-154154

Jestli čekáte od hub shitake stejnou bombu jako od jidášova ucha.. čekáte marně. Nejsou sice úplně špatné, ale jejich chuť je celkem nijaká a hlavně jim chybí ona skvělá vlastnost zvětšovat svůj objem během vaření. Takto sice mohou být zajímavou přílohou, ale je potřeba je dotáhnout například sýrem nebo výraznější omáčkou – z tohoto pohledu mi pak přijde lepší použít hlívu nebo žampiony, které mají specifickou chuť samy o sobě. Výhodou je, že je můžete mít doma v sušeném stavu a jsou kdykoliv k použití, ale jinak je to pro mě typ jídla „nenadchne – neurazí :)“

Krůtí srdíčka

Dsc0024_6

A co mě naopak nadchlo? Rozhodně krůtí srdíčka! Nestává se často, abych zahrnula do své nákupní recenze i sáček syrového masa :) krůtí srdíčka jsou ale poměrně výjimečná. Málokde je mají, málokdo je zná a ještě méně lidí je ochotných je jíst. Přitom jsou tak dobrá! Můžete je vařit, dusit i péct, jsou výborná v polévce, se zeleninou i s jakoukoli omáčkou. Jejich lahodná, jemná chuť a máslovitá křehká struktura je přímo luxusní – opravdu velmi připomínají kachní prsa, která jsou naopak vyhlášenou kulinářskou pochoutkou a stojí asi 3x tolik :) Dsc0044_7 Navíc vnitřnosti obsahují spoustu železa, zinku a dalších minerálů, kterých má většina z nás v běžné stravě nedostatek. Takže pokud Vám dochází v kuchyni inspirace, navíc třeba máte zrovna hloub do kapsy a přesto hledáte nějaký vhodný zdroj bílkovin a živin ve stylu „za málo peněz hodně muziky“, rozhodně najděte nějakou dobrou masnu a zkuste právě srdíčka! Litovat určitě nebudete..

Okra

Dsc0055

A tohle pro mě byla další úplná novinka. Ani okurka, ani cuketa.. prostě okra :D Že jste ji nikdy neměli? To není divu – u nás se tato zelenina téměř neprodává, tuhle skleničku nakládané okry v kyselém nálevu jsem zakoupila v Rakousku. Ve složení není cukr ani žádné další pochybné ingredience, což oceňuji. A co se týká chuti.. je zvláštní, ale dobrá :)

Img-20190221-091818

Nutno říci, že nikdo kromě mě ji jíst nechtěl a asi 4 lidé shodně prohlásili, že je „divná“ a „slizká“, mým chuťovým buňkám ale vyhovovala. Když vám dojdou kyselé okurky, je to příjemná změna! V čerstvém stavu bude určitě chutnat zase úplně jinak, proto se po ní hodlám co nejdříve poohlédnout :)

 Pohankové těstoviny - Šmajstrla

Dsc0055-2

Pohanku mám ráda na sladko i na slano, po pohankových těstovinách jsem proto pokoukovala už dlouho – jen jsem čekala, až konečně dojím své milované rýžové nudle :) Bohužel jsem z nich nakonec trošku v rozpacích - pohankové těstoviny při vaření krásně voněly.. ale bohužel jsou úplně bez chuti :/ Nevím, jak je to možné, protože vodu jsem osolila, přidala i trochu bazalky, ale nakonec mi vyšla slepená gumová hmota. Jak jsem několikrát uváděla – kvalitní jídlo nevyhazuji, takže řádně ochucené sýrem a rajčatovou omáčkou se to dalo sníst, ale že bych si pochutnala? To vážně říct nemůžu :D Každopádně mi doma ještě podstatná část sáčku zbývá, takže věřím, že to vychytám :) A pokud ne, dám si na ně něco, s čím je naprosto cokoliv nepřekonatelné. Víte, co to je :)?

100% Pistáciové máslo - Nutspread.cz

100-pistaciove-maslo

Máslo z pistácií! Už jste ho měli? Nutno říci, že lidem zvyklím na „pistáciovou“ zmrzlinu a další uměle barvené produkty „s pistáciovou příchutí“, které okolo pistácií ani neproletěly, může jeho barva připadat poněkud neobvyklá až odpuzující. Ovšem ta chuť! To se nedá ani popsat :) Sladce pikantní, jemně slaná v koncovce, a přesto tak oříškově nasládlá a krémová.. zkrátka něco, s čím nejde přestat!Dsc0141 Na rozdíl od jiných oříškových másel, které se hodí hlavně do sladkých pokrmů – lískooříškové, mandlové, vanilkové – mi tohle víc chutná hlavně se slanými věcmi. Je to v podstatě takové vynikající pistáciové pesto! Takže zamíchat do zeleninového salátu, rýže nebo těstovin, udělat z něj omáčku ke grilovanému masu nebo do něj namáčet uvařenou brokolici – a jsem v sedmém nebi :)Dsc0145_3

Mozartovy koule Van D´Or

Img-20190302-151317_2

Tentokrát vás neochudím o sladkou tečku na konec a představím vám vyhlášené Mozartovy koule :) Dárek od babičky k narozeninám mi přišel do mé nákupní recenze krásně vhod – není přece nad to občas tělo překvapit, že :)? Podívejme se ale napřed, co nám o těchto slavných pralinkách prozradí wikipedie, dokud ji ještě smíme používat. Podle původní receptury má jít o druh ručně vyráběného bonbonu z pistáciového marcipánu obaleného nugátem. Nutno říct, že marcipánové věci teď  opravdu nemám v lásce a navíc tento výrobek rozhodně nebyl rakouský originál, na druhou stranu v dětství jsem tyhle kuličky milovala a popis dle wikipedie zní docela chutně nebo ne? No, možná zní, ale to je taky celé :D Na chuť je tento přeslazený lepivý „bonbonek“ takový hnus, že jsem ho musela chtě nechtě vyplivnout do odpaďáku a zbytek věnovat rodičům. Ty to kupodivu nějak neurazilo, do hodiny se po dvacetidekové krabičce slehla zem :D Já ovšem na toto už „nějak nemám koule“..Img-20190323-152422_2

A to je pro dnešek všechno, v mé lednici už ovšem čeká na recenzi další spousta zajímavostí. Třeba tyto sýrové nitě - jak jinak než z Lidlu :) Obal mají překrásný, ovšem co myslíte - budou dobré? Dozvíte se v dalším testu!

Dsc0057-2

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.

Komentáře tohoto článku jsou moderovány. Váš příspěvek se zobrazí až po schválení autorem článku.

Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel sedm a třináct