Sojové tofu i vepřová žebra, velmi drahá čokoláda i velmi levný tuňák - i když je nákupní recenze plná protikladů, jedno mají téměř všechny potraviny společné: Vesměs je budu tentokrát chválit :) Žádná vyložená hrůza mě tentokrát nezaskočila, naopak se našlo dost výrobků, které velmi příjemně překvapily. Čtěte a inspirujte se!
Kukuřičné chlebíčky s quinoou - Celpo
Kukuřičných chlebíčků nemám nikdy dost – nic jiného totiž s arašídovým máslem nechutná tak dobře :) Tentokrát mi padly do oka tyto s quinoou a byla to dobrá volba. Quinoa v nich sice není vůbec cítit – možná proto, že sama o sobě je celkem bez chuti? - nicméně chlebíčky jsou i tak moc dobré: křupavé, jemně slané a voňavé, sice silnější než jsem čekala, ale i tak výborné jak na slano tak na sladko. A moc mi chutnaly v kontrastu s tímto máslem:
Kokosové máslo s kakaem – Nutspread.cz
Čisté kokosové máslo je bomba, co si budeme povídat. Ovšem to s kakaem? To je hotové vánoční cukroví :)! Jako všechna másla od Nutspread.cz má naprosto čisté složení (95% kokosu, 5% bio fair trade kakaa), je úplně bez cukru nebo sladidel – a přitom chutná tak božsky :)
Ocení ho 10 alergiků na ořechy z deseti :D! Výborné je jak studené z ledničky jako ledová čokoládka, tak teplé rozpuštěné třeba na rýži, rýžovém chlebíku, na ovoci.. No a ty kokosovo-čokoládové kuličky, které se z něj dají vyrobit, to je také něco úžasného.. :)
Tuňákový salát v Mexickém stylu - Gran Mare
Tak tohle bylo opravdu příjemné překvapení! „Lowcostový“ tuňák z Penny Marketu má nejenom zajímavé nutriční hodnoty na obale – on je výborný a zajímavý i uvnitř :) Abych byla upřímná, že zrovna tento obchod bude mít v salátu opravdu štědrou porci krásného tuňáka, velkých červených fazolí a voňavé omáčky bez tuny oleje a pálivých přísad, to jsem vážně nečekala. Porce o váze 300 gramů se může zdát velká, ale chutnal mi tak moc, že jsem ho snědla najednou. Tohle se vážně povedlo a určitě se po něm ještě poohlédnu. Na cesty není tuňáka nikdy dost :)
Tofu Vitall
Tofu.. proč ho vlastně kupuji? Vím, že není ani zdravé, ani prospěšné, ale prostě mi hrozně chutná. Měla jsem ho naposledy tuším v létě, takže jsem tentokrát neodolala a dva kousky této pro mě nové značky přidala do košíku. V kombinaci s kari kořením, brokolicí, houbami a rýžovými nudlemi to byla skvělá večeře. Dá se ale jíst i studené – pokud spěcháte, nakrájené tofu na kostičky v krabičce chutná překvapivě dobře. Teď si asi dám opět od tofu na nějakou dobu pauzu. Bylo mi ovšem řečeno, že rozhodně musím vyzkoušet tempeh :D Tak uvidíme..
Žebra masitá - Strejček
Žebra jsem sice měla poslední dobou párkrát v restauraci (jednou to bylo excelentní, podruhé opravdu slabé), ale domácí příprava proběhla poprvé až s tímto výrobkem. Žebra jsem chtěla mít jednoduchá jak to jen šlo, takže jsem je pouze posolila, popepřila a jemně potřela hořčicí. Asi po 40 minutách jsem je obrátila, přidala k nim zeleninu, trochu podlila vodou a pekla dalších asi 40 minut do zlatova.
Maso bylo výborné, ale možná mohlo být stejně ještě o něco měkčí. Že by hodina a půl nebyla dost? Každopádně určitě zkusím znovu a tentokrát tedy budu péct ještě pomaleji :)
Gorgonzola Picante Lovilio - Lidl
Gorgonzola Picante byla o moc lepší než gorgonzola dolce :) Jak název napovídá, byla opravdu dost aromatická, chutná a vyzrálá. Ve srovnání se „sladkou“ variantou stejné značky má mnohem výraznější chuť a lehce štiplavý ocásek. Oba sýry jsou koupené v Lidlu a věřím, že jsou skutečně kvalitní – ovšem na jejich privátní značku plísňového sýra Rival přece jenom nemají :-)
Kimchi – Susi.cz
Znáte Kimči? Já měla tento výrobek poprvé v životě – až teď vidím, že jsem o hodně přicházela :) Korejské národní jídlo a údajně jedna z nejzdravějších potravin na světě je totiž opravdu zajímavá – pálí jako ďábel, má velmi výrazné aroma – ale! Je zároveň moc dobrá a neskutečně návyková :) Sklenici zakoupenou na eshopu susi.cz jsem si otevřela s velkou nedůvěrou a první vidlička byla dost rozpačitá – po pěti dnech jsem ovšem pracně vybírala zbytečky ze dna :-) Základ tohoto pokrmu tvoří čínské zelí a bílá ředkev, a jelikož já zeleninu opravdu můžu, tak jsem se prostě rozjela – Kimchi jde totiž jíst naprosto ke všemu :) Vyzkoušejte – vsadím se, že se zamilujete také :)
Plantain - zelený banán
Plantain neboli zelený banán je potravinou, která by měla obsahovat rezistentní škroby a být tak prospěšná pro naše zdraví, střeva a zažívání. Na rozdíl od klasického banánu plného fruktózy se tento nesmí jíst zasyrova – naopak se musí vařit a dá se používat klidně jako příloha k masu. Jelikož banány s jejich specifickou přeslazenou vůní a patlavou konzistencí od dětství nesnáším, toto pro mě byla výzva :) A ještě že jsem do ní šla! Plantain totiž chutná skvěle – po banánové chuti ani památky, spíše připomíná dýni nebo ještě více vařené kaštany. Samotný, s masem, se sýrem, skořicí nebo arašídovým máslem – pokaždé je skvělý!
Hořčice Kania plnotučná - Lidl
Dochucovadla – ano nebo ne? Pravdou je, že na cokoliv dáte například kečup, tatarku nebo sojovku, chutná naprosto stejně – pochybným a levným dochucovadlům tohoto typu se proto snažím vyhýbat a používat pouze sůl a bylinky. Hořčici si ovšem sem tam dám – i když se bez ní kvalitní maso také obejde, docela jsem si oblíbila potřít s ní například krkovici před pečením a pak dát teprve péct. Při takovéto přípravě nepřebije chuť základní suroviny, pouze mu dodá jemnou a zajímavou příchuť. Nově jsem vyzkoušela tuto značku z Lidlu a musím říct, že chuť, vůně i konzistenci jsou na jedničku :)
Hovězí burger s pepřem - Lidl
„Hambáč“– zatímco dříve platil za synonynum pro nekvalitní levné mleté maso, dnes je z něj cool a in „burger“ a fotkami hovězích placek se Instagramy jenom hemží :D Ovšem proč také ne, pokud jde o čisté maso, nevidím na něm nic špatného a taková chorvatská pleskavice (což je tedy správně hovězí, vepřové a jehněčí) je jednoduše úžasná. Měla jsem na něco podobného zrovna chuť, když se mi připletl do cesty tento hovězí burger s pepřem, který prodává Lidl vždy v rámci amerických týdnů. Jaký byl? Chuťově výborný, pepř v něm nebyl příliš znát, jen bych ho osobně asi udělala méně vysoký. Takto šlo o poměrně tlustý plátek masa a připravit ho tak, aby nebyl uvnitř syrový, ale ani provařený do mrtva, aby nebyl spálený, ale upečený, štavnatý, ale ne vysušený a uvařený ve vodě, to byl překvapivě velký oříšek :) Chutnalo mi, ale asi by nešlo o jídlo, kterým bych se chtěla někde prezentovat :-)
Hořká čokoláda se solí – Lindt
Hořká čokoláda se solí je v podstatě moje domácí čokoláda – ta, která mi chutná nejvíc ze všech. Proto jsem i od této čokolády měla velké očekávání, ovšem.. tato se té mojí nemůže v žádném případě rovnat! Sůl v ní skoro vůbec necítím a i když je příjemně krémová, zdá se mi překvapivě taková bez chuti. Není totiž ani hořká ani sladká – je prostě nijaká :) Možná by si zasloužila druhou šanci, protože přece jenom pokaždé má člověk jinak naladěné chuťové buňky, ale napoprvé mě vážně neoslnila a tudíž šla do pečení :D
A to je dnes už opravdu všechno, ale dobrot, které na mé vyzkoušení teprve čekají, je pořád dost. Nejvíc zvědavá jsem momentálně asi na tyto Konjakové Nudle :)
Líbil se Vám článek? Ještě více tipů, receptů a rad najdete v mé knize Závislá na čokoládě!
https://www.nutspread.cz/oriskove-kremy/tana-liskova-zavisla-na-sladkostech.html