Ať koukám jak koukám..., nákupní taška je opět plná sýrů :)! Nelze dopustit, aby zásoby doma došly! Sice už to trochu zavání posedlostí, ale víte jak, když je milujete, není co řešit.. Jenže koho z vás by bavilo číst jenom o sýrech? Zkusím tedy v tašce zalovit až na dně, aby prostor dostaly i jiné, na mě méně obvyklé potraviny. A jednu z nich bych tu hned našla:)
MCennedy müsli s pekanovými ořechy (Lidl)
Cože?! Já a sladké, kupované, chemické a zapečené müsli?! Jasně, hned to vysvětlím :-) V dobách hlubokého nevědomí, kdy jsem ještě müsli naivně považovala za zdravé a dietní jídlo, jsem měla obzvlášť ráda jeden druh: Jordans Country Crisp s pekanovými ořechy. (Krabice vycházela snad na stovku, ale za tu chuť mi to asi tehdy stálo.. ) A přestože jsem těmto potravinám už dávno odvykla, nemohla jsem si před časem nevšimnout, že Lidl v rámci amerického týdne nabízí za pěknou cenu také křupavé müsli s javorovým sirupem a – pekanovými ořechy. Napůl z nostalgie, napůl ze zvědavosti, jsem si jednu krabici také koupila, natěšená otevřela – a nic :) Krom toho, že vizualizace na obalu je opravdu hodně přehnaná (ořechy přes půl misky vážně nečekejte :) ), ani očekávané nadšení z chuti se nekonalo - müsli mi přišlo tak nevýrazné a nijaké, že jsem jej po pár soustech zase odložila. Tak nevím! Buď jsem si zvykla na naprosto jiné chutě, nebo mi sladké už prostě nic neříká nebo se tohle müsli jenom nepovedlo – tak jako tak asi krabice poletí do koše. Snad udělá nějakému bezdomovci radost :)
PS: Je mi jasné, že pro naprosto objektivní test bych si musela koupit i originál müsli Country Crisp a ochutnat oba výrobky najednou. Ale víte co? Za tu cenu si koupím radši hovězí :)
PS2: Na druhou stranu mě tyhle srovnávací testy začaly celkem bavit :) Určitě to v dohledné době zopakuju, jen co si vyberu, na kterou šmakuládu z dětství se zaměřím tentokrát..
Cornfarm fazole bílé velké (Lidl)
Jsou jedny bílé fazole jiné než druhé? Že by jedny třeba byly jaksi.. fazolovatější ? To asi ne :-) Je ale velký rozdíl mezi bílými fazolemi malými (samostatně nic moc, nevýrazné a samá slupka) a těmi velkými, jinak řečeno „máslovými“. Svůj název nesou skutečně oprávněně: oproti obyčejným jsou jemnější, lahodnější a nasládlejší – v kombinaci třeba se špenátem a slaným sýrem je to opravdu zajímavé spojení chutí..
nepřekonatelnou krémovou konzistenci zase dodávají sladkým fazolovým koláčům.
Pokud vám obyčejné fazole nechutnají, vyzkoušejte ještě tyhle, třeba změníte názor! Já jich vařím většinou kilo naráz :)
a stejně vždycky zmizí za pár dní, ani nevím jak.. :) V některých obchodech je mají nesmyslně předražené, v Lidlu ale stojí příjemných 27 Kč.
President kozí sýr s bazalkou
S ohledem na značku, cenu a složení.. hodně by mě překvapilo, kdyby nebyl dobrý! Krásně voní, je tak akorát slaný, úžasně krémový, s výraznou a svěží bazalkovou chutí. Asi mu není co vytknout - rozplývá se na jazyku a nemá žádný nepříjemný páchnoucí ocásek. I když jednu vadu vlastně má: v krabičce je ho opravdu málo :-)
Burger knäckebrot žitný s kmínem (Kaufland)
Chutnají vám knäckebroty? Já už mám asi půl roku období, kdy je opravdu můžu. I když se snažím lepek vynechávat, co to dá, tak jednou do týdne až dvou na nějaký „chleba“ většinou dostanu chuť – a žito je přece jen menší zlo, než ta proslulá „pšenice“ :)
Alespoň nějaké dnes už seženete snad v každém obchodě (nepleťte si je ale s kukuřičnými a rýžovými krekry nebo obyčejnými pšeničnými suchary, ty se moc doporučit nedají), největší výběr má asi Kaufland. Sice jsem neochutnala všechny druhy, ale jestli mám nějaké doporučit, pak jsou to rozhodně tyhle s kmínem – opravdu mě překvapilo, jak jsou dobré a křupavé. Kupodivu ve většině jídel přítomnost nebo vůni kmínu naopak až tak nemusím, tomuhle výrobku to ale dodává opravdu skvělý šmak. Díky kmínovým zrníčkům je chlebík pikantnější, výraznější a jaksi.. chlebovější? (V běžném českém chlebu se kmínem obvykle nešetří, takže je to asi chuť, na kterou jsme tak nějak zvyklí...) Jako bonus kmín ulehčuje trávení, takže pokud nesníte celé balení, nemělo by vám z nich být nijak výrazně těžko..
Italiamo Ricotta Fresca (Lidl)
Tento výrobek je krásným potvrzením přísloví, že když dva dělají totéž, není to totéž.. Oproti ricottě Gran Moravia z minulého článku, tohle je naprosto jiný sýr – ani stopy po té plné, smetanové chuti. A to jsem na Lidl tak spoléhala :)! Tenhle sýr má i úplně jinou strukturu, je spíše hladký a jednolitý, vypadá až plasticky, zatímco předchozí byl hrudkovitý a mnohem tužší. Ricottu podobné kvality a konzistence jako je tato, koupíte za pár korun snad v každém supermarketu, se skutečně čerstvým výrobkem se to ale nedá absolutně srovnávat. Až mě zaráží, jaké jsou tam rozdíly, a říkám si, zda je to upraveno nějakou normou - ricotta se tohle sice jmenuje také (dokonce i fresca :)!), ale po ochutnání si možná budete říkat, co na té nevýrazné bílé hmotě vlastně mám :)
Adams Crunchy Peanut Butter
Na úvod musím zcela objektivně a skromně poznamenat, že žádné arašídové máslo na světě není SAMOZŘEJMĚ lepší, než naše Nutspread :-)! Ovšem protože kvalitu dokážu ocenit, jedno přiznat musím: tohle 100% křupavé americké máslo je tak jedlé, až to hezké není! Nedokážu to vysvětlit, ale stačilo dvakrát otevřít sklenici, a kolik zbývá na dně, vidíte sami..
Ať už je úroveň potravin v této zemi jakákoliv, vůbec to těm Američanům nezávidím - rozežranost tam prostě visí ve vzduchu :)!
Arabigo Instantní káva (Norma)
Lze udělat instantní kávu ještě levněji :)? Tohle je snad to nejlevnější, co je na českém trhu k mání (200 g za 69 Kč), takže jsem neodolala a koupila ji – chápejte, prostě jsem to musela vyzkoušet :-) A upřímně? Dostala mě :-) Přesně takhle výraznou, zemitou a jemně čokoládovou potřebuji kávu mít. Je poměrně dost silná, takže správné dávkování je potřeba vychytat, ale po pár hrníčkách si ji zamilujete!
Mozzarella stokrát jinak (dobře, tak čtyřikrát)
Komu by nechutnala mozzarella? Ač je to mléčný výrobek (který má zahleňovat a podobně), mně je po ní dobře :) Kupuju ji dost často a stejně jako jsem pro vás 2x připravila samostatný test hořkých čokolád a test sýra cottage, původně jsem měla v plánu také test tohoto jemného, lahodného italského sýra. Jenže.. Ochutnala jsem snad všechny dostupné značky (ne všechny jsem stihla vyfotit) a ať se snažím jak chci.. tak nějak mezi nimi nemůžu najít významné rozdíly :-)
Výborná je třeba Lovilio z Lidlu, ale ani obyčejně vyhlížející Clever z Billy není špatná – na druhou stranu se mi nezdá, že by 2x tak drahá Zott nebo Galbani chutnala výrazně lépe.
Možná jsem barbar a nerozumím tomu, ale na rozdíl od jiných produktů, tady nemám jednoznačného favorita. Takže za sebe můžu říct jediné – mozzarella je skvělá :) Kupte si ji, kdekoliv na ni narazíte, pokud se u jednotlivých firem nic nezmění, tak snad neuděláte výraznější chybu..
LaFood Gold Menu pohanka
Pohanka vám nevoní? No dobře, přiznejme, že má svůj poněkud specifický šmak :) Hodně se ale dá zkazit i výběrem značky a způsobem přípravy – pokud jste si někdy místo pohanky uvařili páchnoucí břečku plnou jakýchsi slupek, není divu, že vás tahle surovina neoslovila.. Za sebe můžu doporučit tuhle: je krásně sypká, kyprá a hotová doslova za minutku, nerozváří se a rozhodně nesmrdí :-) Povedla se mi s houbami a lososem..
a výborná byla i s cottage a špenátem!
Tak ji zkuste – cenově je jedna z nejlevnějších, takže co můžete ztratit?! Maximálně objevíte skvělou novou dobrotu!
Balkánský sýr – mlékárna Žirovnice
Je stejný jako ten z Lidlu z minulého „testu“ – tj. máte-li rádi tento, můžete si koupit i Pilos a naopak.. Má naprosto úžasnou krémovou konzistenci a není moc slaný – správný balkán má být sice slanější, tenhle má ale (nebezpečnou) výhodu, že se dá jíst i samotný (ve velkém). Naprosto nepřekonatelný je ale s cizrnou a pečenou středomořskou zeleninou – možná kvůli téhle kombinaci miluju řeckou kuchyni.. :-)
A to je vše přátelé, tádydádydá! Mám tu sice ještě spoustu dalších zajímavostí, ale ty si schovám zase na příště. A slibuji, že jenom o sýrech to nebude.. :)