Znám ho nějakých 13 let a přesto mě neustále překvapuje – je jako chameleon s tisíci tvářemi, který se dokáže donekonečna proměňovat. O čem je řeč? O sýru cottage :) S tímto výrobkem je to, zdá se, dost podobné jako s arašídovým máslem – buď ho milujete nebo nesnášíte. Anžto se od prvního ochutnání hrdě hlásím do první skupiny, po rozsáhlém testování čokolád vám nyní přináším testování sýra cottage. A nikdo mi nevymluví, že ten sýr není dokonalý! Chcete něčím ozvláštnit bramborový salát? Pár lžic cottage mu dodá zajímavý smetanový nádech. Nevíte, jak zjemnit příliš ostrou polévku? Zapojte sýr cottage a máte vystaráno. Toužíte po zmrzlině s jemnou chutí tvarohu? Rozmixujte cottage s kakaem a jste v sedmém nebi :)
V dobách, kdy jsem s tímto sýrem začínala, existovala snad jediná jeho značka a tím pádem i jediná chuť, která Vám buď seděla nebo ne. Dnes je cottage k sehnání pomalu i v nejzapadlejší sámošce na dědině (jestli se pletu, tak mě opravte) a v supermarketech najdete nepřeberné množství značek cottage včetně distribučních, kterých má třeba Lidl hned několik. A ač je jejich popis vždycky téměř totožný – ono na „čerstvý bílý hrudkovitý sýr“ toho moc vymyslet nejde – asi jste si taky všimli, že výrobky se od sebe hodně liší nejenom chutí a konzistencí, ale i cenou. Obsáhnout tady celý trh proto logicky není v mých silách, zmíním tedy aspoň ty, které jsem vyzkoušela v poslední době.
Cottage můžeme rozdělit na dvě skupiny - ty ve smetaně a ty bez smetany. Osobně mám daleko raději ty ve smetaně (a myslím, že nejsem sama). Jsou jemnější a chutnají trochu nasládle, ty bez smetany jsou naopak hutnější, ale především kyselejší a to někdy až příliš. Ale už dost povídání a přejděme k výrobkům – seřazené podle hodnocení je nemám, protože to zkrátka není možné, o vítězi a propadáku mám ovšem jasno. Takže začneme rovnou od největšího hnusu:
Boni, Penny, 150 g
Privátní značka Penny Marketu a zároveň opravdu nejhorší cottage, co znám :/ Nakyslý, bez smetany (ač je ve složení), nechutný.
Jen tak na lžičku ho fakt nedávám, možná tak schovat do nějaké omáčky.
Meggle, Albert, 180 g
(obrázek z webu chemievjidle.cz)
Taky mi moc nejede, nejspíš právě proto, že je bez smetany. Je hodně kyselý a nijak zajímavý – nenutí vás jíst dál, což může být někdy výhoda, ale nepochutnáte si :-)
Melina, Billa, 500 g
Na tento sýr jsem náhodou narazila v Bille, předtím jsem jej vůbec neznala. Je vyrobený v Polsku, s čímž mají sice někteří psychologický problém, ale chutnal dobře. Trošku nakysle, ale příjemně.
Milki, Kaufland, 150 g
(obrázek z webu chemievjidle.cz)
Opět sýr ve smetaně, opět z Polska a opět není špatný. Trošku řidší, ale dá se :)
Pilos, Lidl, 200 g
(obrázek z webu chemievjidle.cz)
Tento sýr je-býval chuťově sice úžasný a plný sladké smetany, ale celkově je jen další ukázkou toho, čemu se říká optimalizace receptury :-) Dávno si ho na nic nenamažete, dá se ale skvěle vypít :)
Pilos Light, Lidl, 200 g
(obrázek z webu chemievjidle.cz)
A pozor, tohle je ještě vyšší level a jen pro silné povahy :) Ve chvíli, kdy jsem si ho na jakýsi chleba doslova vylila, jsem pochopila, proč na sobě má nápis „light“. Pět zrnek sýra, jeden litr vody – děkuji, nechci.
Pilos, Lidl, 500 g
Ale teď budeme chválit, tento má Lidl naopak úžasný. Bohužel je k dostání jenom v rámci akcí, což je velká škoda. Praktický kyblík to go, skvělá chuť i cena. Za mě spokojenost.
Madeta Jihočeský Cottage, Penny, 150 g
(obrázek z webu Madety)
Chuťově sice tomuto cottage nemám co vytknout, zaráží mě ale jeho astronomická cena – i v rámci akcí stále daleko převyšuje snad všechny ostatní značky. Jestli je v něm smetana od ultra šťastných jihočeských krav nebo nějaká jiná divotvorná přísada člověk z obalu nevyčte, spíš bych to tedy viděla tak, že cenová politika Madety je holt neúprosná :-)
Báječný český cottage, Billa, 200 g
(obrázek z webu chemievjidle.cz)
Opravdu skvělý sýr. Spousta smetany, ale přitom i spousta sýra, který v ní neplave, naopak je hustý a krémový. A výrobcem je – světe div se – opět Madeta. V podstatě ve dvou předchozích sýrech nevidím rozdíl kromě ceny.
K-Classic, Kaufland, 200 g
Eee. Ač se tváří, že bude stejný jako ten z Lidlu nebo Billy, dobrý není ani trochu. Kdo ho vyrábí, jsem se nedočetla, ale je to někdo na Slovensku. Chuť sýra je taková podivná, jakoby škrobová, lepí se na patro a není vůbec smetanová. No jo, jsem to ale cíťa :o) Do pomazánky možná, na samostatné jídlo ale fakt nedoporučuju..
A máme tu vítěze :)
Goldessa, Lidl, 200 g
Naprosto top! Stojí, pokud vím, o korunu víc než Pilos, ale rozdíl je v nich skutečně monstrózní – v kelímku je totiž opravdu sýr, nikoliv jen voda :) Chuť je úžasná, poctivá a smetanová, takže kelímek je prázdný, ani nevíte jak. Není kyselý, tím pádem je skvělý jak samotný, tak do pomazánky, tak do dezertů.
A když už tu byla několikrát řeč o pomazánkách, ta nejlepší z cottage je pro mě tato:
Cottage pomazánka s nivou a česnekem
sýr cottage
prolisovaný česnek
nastrouhaná niva
listový špenát (případně houby, kousky zeleniny-zde jsem měla zbytek dušené cukety)
nasekané kyselé okurky
estragon, sůl, pepř
Všechny suroviny pečlivě promícháme a necháme vychladit alespoň dvě hodiny. S knäckebrotem – který jinak moc nemusím – překvapivě výborná svačinka :)