Od posledního sladkého (či spíše hořkého!) čokoládového testu už uplynula nějaká doba a moje sbírka vyzkoušených dobrot se zase lehce rozrostla. A to si žádá jediné – další čokoládovou recenzi! Zatímco minule jsme se věnovali čistě záležitostem pro fajnšmekry s minimálně 70% kakaa, dnešní článek je takový zajímavý mix, který zahrnuje i polosladké a velmi levné výrobky. A ať už čokoládu máte rádi nebo ne, v jednom se mnou asi budete souhlasit - ty nejdražší věci nejsou zdaleka vždy ty nejlepší! Platí to napříč celým spektrem všech potravin na trhu a například můj dnešní osobní vítěz mezi diskontními čokoládami je minimálně pro mě hodně překvapivý :-)
Na úvod pro vás mám ještě chybějící fotečku nejlepšího výrobku z minulého testování – to je ona, 74% čokoláda z diskontního řetezce Norma. Mňam!
Ale teď už přejděme k těm novým, dosud nerecenzovaným produktům, ať se máte v obchodě podle čeho orientovat. Na začátek nasadíme laťku, co říkáte?
Suchard Sensations Mokka Noir – 70% hořká čokoláda s kávovými zrny
Může být vůbec něco lepšího, než spojení kávy a čokolády :)?! Výživoví poradci by si asi nad takovým prohlášením rvali vlasy, pro obyčejné smrtelníky musí ovšem tahle čokoláda být skutečným zážitkem. Tenká jak papír, křupavá, s výrazným kávovým nádechem a báječnými hořko-sladkými kávovými zrnky.. Záležitost na jedno, maximálně dvě posezení :-)
Penny: Hořká čokoláda
Supermarketová čokoláda za tu nejnižší možnou cenu. Sice polské výroby, ale bez rostlinných tuků – za to má Penny palec nahoru. Ani chuťově nezklamala – i když nijak výrazně nevoněla, byla příjemně nasládlá a nezanechávala takový ten vlezlý lepivý povlak na zubech.
Žádná bomba, ale v případě velkého hladu se dá :)
Lidl: Finn Carré Cooking Chocolate
Čokoláda na vaření má svá specifika – ač to dost často kvůli snadnému rozpouštění a rostlinným tukům není čokoláda jako taková, mnoho lidí na ni nedá dopustit. Tahle z Lidlu je opačný případ: obsahově i nutričně je na tom skvěle..
chuťově mě však bohužel vůbec nezaujala.
Při vaření a pečení sice možná oceníte, že se snadno dělí na desetigramové čtverečky..
.. pokud se ale chcete odměnit a pochutnat si, sáhněte raději po něčem jiném.Třeba po tomto:
Taitau Exclusive 82%
Darovanému koni na zuby nehleď? V tomhle případě to neplatí :) Čokoládku Taitau mi dala bábička (tudíž nevím, odkud přesně je) a ač jsem tuhle původem litevskou značku do té doby neznala, byla to dobrota nesmírná. Na tak vysoce procentní čokoládu měla sice překvapivě vysoký obsah sacharidů (něco kolem 40 gramů), chutnala ale tak báječně, že to za ty cukry rozhodně stálo :-) Jednička s hvězdičkou!
Penny: Piasten Zartbitter Schokolade
Další výrobek z Penny. Vypadá celkem hezky, že?
Bohužel i pro čokoládu platí okřídlené „jen pěkný vzhled nestačí“ :) Navzdory příjemnému zjevu tak tahle čokoláda byla taková.. no zkrátka bez chuti :/
Kaufland: Katy Dark Chocolate (obrázek z webu Zdravápotravina.cz)
Ehm, jak to jen říct. Jídlo je pořád „jenom“ jídlo - jsou věci, které nejsou nijak excelentní, ale sníst se dají: příkladem z mého vybíravého cíťa jídelníčku může být drcený tuňák, špenátový protlak nebo cottage - nedejbože - bez smetany :) A pak jsou věci, které se sníst fakt nedají – sem řadím třeba moučná rajčata, gumové pečivo, margarín a nově taky TOTO :-) Bohužel jsem si v obchodě nevšimla, že tento unikát „vedle kakaového másla obsahuje rostlinné tuky“ - tím by se asi leccos (rozuměj ta hnusná chuť) vysvětlovalo. Na druhou stranu nechápu, proč tohle vůbec mají mezi čokoládami?! Spíš by si na to měli vyčlenit nějaký Regál hrůzy :-)
Kaufland: K-Classic Zartbitter Schokolade
Záměrně dávám jiný kauflanďácký výrobek hned jako další v pořadí, alespoň můžeme vidět, že naštěstí nelze soudit supermarket podle jednoho výrobku. Stačí sáhnout pro čokoládu o pět korun (!!!) dražší - rozdíl je opravdu značný, možná i proto, že tahle čokoláda je vyrobená v Německu. Na rozdíl od té předchozí má skutečně čokoládovou vůni a jemně sladkou, příjemnou chuť. Řekla bych, že je téměř totožná jako tato:
Lidl: Finn Carré Dark Chocolate
Téměř stejný červený obal, podobné hodnoty, stejná cena. Je i tak akorát sladká, v téhle cenové a jakostní relaci jí vlastně nemám co vytknout :)
Karina Zartbitter Schokolade
Odkud ke mně tahle čokoláda jen přiletěla? Skoro bych přísahala, že jsem ji koupila v Německu, ale ten český nápis na obale mě trošku mate :) Každopádně byla naprosto výtečná a po 100 g tabulce se jen zaprášilo – té plné sladce zemité čokoládové chuti prostě nešlo odolat.. :-)
Hofer: Choceur Noir 85%
Luxusní záležitost, ke které je třeba se projíst. Tohle už ani není sladkost, spíš takový ranec antioxidantů, flavonoidů a kofeinu :-)
Chutná přesně tak, jak kvalitní čokoláda chutnat má - i když podle mého názoru 81% čokoládě z Lidlu se stejně nevyrovná :)
Albert: Basic Dark Chocolate
Tadá - máme tu vítěze :-)! Pro mě velice překvapivé, nicméně naprosto jednoznačné 1.místo mezi levnými hořkými čokoládami. Netuším, jak jsou na tom ostatní čokolády z této Aholdovské „basic“ řady - oříšková a mléčná - ale hořká se jim opravdu povedla. Za neuvěřitelnou cenu 10,90 dostanete příjemně sladkou, tmavou a voňavou čokoládu, kterou budete ujídat, dokud ji celou nesníte :-)
Je vyrobená v Holandsku, má 50% kakaa a pokud Albert nepodvádí, tak neobsahuje žádná rostlinné tuky – naopak, na prvním místě je uvedena kakaová hmota, což není u levných čokolád až tak obvyklé. Doufám, že nedojde k nějaké změně receptury nebo složení, protože je - alespoň podle mého (současného) vkusu - opravdu úžasná...
A co vy – máte svou oblíbenou značku mezi čokoládami nebo v nich až takové rozdíly nevidíte? Kolik procent kakaa je pro vás akorát a kolik je už příliš :)?