Doufám, že jsem vás na začátek nevyděsila :-) Dnešní článek je totiž o avokádu a tento obrázek ilustruje, že nám prospívá nejen zevnitř, ale i zvenčí jako pleťová maska :) Co o něm víme dalšího?
Avokádo je prý údajně ovoce. Botanicky možná mezi ovoce patří, tím ale veškerá podobnost s ovocem končí - sama považuju avokádo spíš za ořech :) Jednak má jemnou, oříškovou chuť, jednak obsahuje velké množství tuků, což u jiného ovoce, pokud vím, nenajdete. Strach z něj mít ale nemusíte – naopak je to snad jedno z nejlepších jídel, co si můžete dát :-) Snižuje cholesterol, posiluje srdce, mozek i nervy, je skvělým zdrojem vitamínů E, B, draslíku, hořčíku i železa, které chybí skoro každému z nás.
V avokádu není cukr a není tedy sladké jako jiné ovoce, přesto se z něj dají připravovat i dezerty nebo různé sladké krémy. Nejslavnější jídlo z avokádo je ale mexická pasta guacamole, kde avokádo doplňují rozmixovaná rajčata, cibule, česnek a případně chilli papričky. Upřímně – ochutnala jsem to jednou a otočil se mi žaludek :)
Víckrát jsem to zatím nezkoušela. Avokádo je ale výborné i jen tak samotné, můžete jej přidat do jakéhokoliv salátu a díky jeho konzistenci klidně i namazat na chleba. Musí být ale dostatečně měkké – na to si dejte v obchodech pozor, protože u nás prodávaná avokáda jsou většinou nezralá. Tvrdé avokádo nechte dozrát pár dní mimo lednici.
Avokádo seženete ve většině zelenin úplně běžně, nepopleťte si ho ale s limetkou, mangem a jiným ovocem – chaos v tom mají i prodavači.
Jedinou nevýhodou avokáda je jeho cena – jedno stojí většinou kolem 20 Kč.
(To ale pivo taky :-) )
Avokádo používám v těchto receptech: