Domácí majonéza bez salmonely

Napsal Táňa (») v úterý 19. 4. 2011 v kategorii Pomazánky, omáčky, přečteno: 2626×
slepice.jpg

Proti majonéze vůbec nic nemám – do některých jídel se prostě skvěle hodí. Jak ale vybrat tu nejlepší? Minulý týden jsem si koupila majonézu jedné nejmenované firmy, která nás bombarduje svou reklamou a neustále přesvědčuje, že TA NEJLEPŠÍ je právě ona.. :) Docela mě tedy zklamalo, že její majonéza chutnala jako umělá hmota s hořčicí. I když je to jen moje subjektivní hodnocení, přikláním se k názoru, že nejchutnější je nakonec vždycky to, co si vyrobíme sami doma.

Výroba domácí majonézy není sice nic složitého, jenomže kdo by chtěl pak riskovat dvoutýdenní dovolenou na wc. Zkrátka já ani těm syrovým vajíčkům moc nevěřím :) A tak jsem se pustila do tohohle experimentu, jehož výsledek je velice zdařilý.

 Suroviny:P4191020

4 lžíce slunečnicových semínek

1 stroužek česneku

½ kyselé okurky + troška nálevu

½ lžičky sušené bazalky

½ lžičky estragonu

½ lžičky hořčice

½ lžičky octa

drcený česnek

sůl, pepř

rostlinný olej

voda

Do mixéru nasypeme slunečnicová semínka a na nejvyšší rychlost je rozdrtíme co nejvíce na jemno. Potom přidáme utřený česnek, kousek okurky a všechno koření a vše ještě společně promixujeme.
Přidáme hořčici, ocet a trošku nálevu z okurek. Mixér zapneme, pomalu mixujeme a pomalu přiléváme nejprve vodu a poté asi po minutě olej. Hmota nám po chvíli krásně zhoustne a zkrémovatí. Průběžně ochutnáváme a podle vlastních požadavků ještě ředíme vodou nebo olejem, případně dochucujeme solí, octem,.. Možností vylepšování je zde spousta. Hotovou majonézu dáme vychladit. Věřím, že se vám povede tak krásně jako mně...

P4191018

 

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Článek ještě nebyl okomentován.

Komentáře tohoto článku jsou moderovány. Váš příspěvek se zobrazí až po schválení autorem článku.

Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel jedna a jedna