Také nemůžete zapomenout na některá jídla ze školní jídelny? Brčálově zelený špenát je pro mnohé dodnes noční můrou – já ale opravdu nechápu, proč :-) I když jídelna dovedla v dobách mého dětství uvařit skutečné hrůzy, zrovna špenát mi tam chutnal opravdu vždy, ať již jako polévka nebo jako „omáčka“ k bramborám. Špenátový protlak s vajíčkem byl také jedním z mých z oblíbených levných „lowcarb“ jídel na kolejích a špenátovou polévku si ráda uvařím, kdykoliv je možnost. Místo špenátového protlaku ovšem dnes již volím listový špenát sekaný a místo jíšky ji zahušťuji sýrem Cottage a špenátem samotným :) A chutná to opravdu božsky! Vyzkoušíte? Je těžce návyková :-)
Suroviny:
400 g listového sekaného špenátu
200 g sýra Cottage ve smetaně (doporučuji Pilos z Lidlu)
kuřecí kosti na vývar
sůl, pepř, bobkový list
Do hrnce dáme 1 litr vody, kuřecí kosti, sůl, pepř a bobkový list, případně také kořenovou zeleninu – zkrátka vývar, jak jsme zvyklí :) Dále přidáme také polovinu špenátu. Vše vaříme na mírném plameni cca 3 hodiny.
Vývar necháme vychladnout, kosti vybereme. Vše přemístíme do mixéru, přidáme zbytek čerstvého špenátu, kelímek sýra Cottage a rozmixujeme do hladkého krému. Na talíři můžeme podle chuti přisolit, přidat česnek a ozdobit smetanou.
Jednou vyzkoušíte – a dáte mi za pravdu, že na tom špenátu něco je :-)
Líbil se Vám článek? Ještě více tipů, receptů a rad najdete v mé knize Závislá na čokoládě :)
https://nutspread.cz/oriskove-kremy/tana-liskova-zavisla-na-sladkostech.html