Chřestová sezóna v plném proudu!
Zatím jste nepodlehli celorepublikovému chřestovému šílenství? Pak máte stále ještě pár týdnů čas to napravit - tato lahodná jemná zelenina se na stáncích bude objevovat zhruba do konce června. Chřest je po právu nazýván králem zeleniny: vyniká svou příjemnou chutí, obsahem vitamínu B a C i spoustou minerálních látek. Pravda, jeho cena není zrovna lidová, ale vychytáte-li nějakou šikovnou akci, jistě to Vaši peněženku nezruinuje. Mám pro Vás totiž chřestovou polévku, která rozhodně stojí za vyzkoušení! Malý kousek uzeného lososa s ní navíc provede hotové divy..
Suroviny pro 4 osoby:
800 g čerstvého chřestu
1 svazek jarní cibulky
2 stroužky česneku
200 g uzeného lososa
sůl, pepř, máslo
Chřestové stonky omyjeme, dřevnaté konce odřízneme a oloupeme všechna tuhá a hrubá vlákna. Hlavičky dáme stranou. V hrnci rozpustíme máslo a lehce orestujeme nakrájenou cibulku a rozmačkaný česnek. Přidáme na kousky pokrájený chřest, osolíme, zalijeme horkou vodou nebo vývarem a dusíme přibližně 20 minut. Poté polévku rozmixujeme do hladka. Do hotového krému vložíme chřestové hlavičky a kousky uzeného lososa, které už nevaříme.
Jednoduché? Možná. Vynikající? Rozhodně! Plný hrnec polévky u nás zmizel během hodiny - věřte nebo ne, budete si stále přidávat.
V téhle podobě si chřest zamilujete – tato polévka je vlastně takový malý zázrak ze dvou surovin :-)
Nutriční informace:
Bez lepku: ANO
Bez mléka: ANO
Bez cukru: ANO
Sacharidy celkem: 35 g
Glykemický index:
Glykemický index polévky je nízký – všechny sacharidy zde pochází výhradně ze zeleniny, která vás navíc nadopuje vlákninou. Díky lososu je navíc polévka plná bílkovin a zdravých tuků. Dejte si proto bez obav plný talíř :)