Pohankový nákyp se zeleninou a bazalkou

Napsal Táňa (») ve středu 12. 9. 2012 v kategorii Obiloviny a přílohy, přečteno: 2193×
p9120008.jpg

Dejte pohance šanci..

Už jste někdy jedli pohanku? Pokud ne, možná vás tento krásně barevný recept navnadí. Je třeba říct, že na rozdíl od některých jiných obilovin, pohanka není úplně „neutrální“ – má svoji specifickou chuť i vůni. Ne každému sice musí sednout, přesto byste jí mohli dát šanci: je plná minerálů, vitamínu B a hlavně rutinu, který prospívá našim cévám. Navíc neobsahuje lepek, takže na rozdíl od knedlíků, chleba nebo těstovin vám nezalepí střeva a nezatíží trávení.

Pohanku můžete připravit na slano i sladko, použít ji jako přílohu, zavařit do polévky nebo z ní připravit kaši,.. Já jsem ji tentokrát zapekla se sezónní zeleninou, kterou jsem ještě obohatila o pořádnou dávku celeru – celer zapečením ztratí štiplavost a přitom dodá jídlu dodá pikantní chuť. Recept je rychlý na přípravu a nezašpiníte vlastně žádné nádobí :-)

Suroviny pro 4 osoby:

200 g loupané pohanky (pohanka – kroupa, pohankové kroupy atd. – ne lámanka)

200 g dýně a cukety

100 g celeru

4 rajčata

4 vejce

100 g strouhané cihly

hrst čerstvé a sušené bazalky

sůl, pepř


Ideální způsob vaření pohanky je takový, že ji pouze zalijeme horkou vodou a necháme nabobtnat – takový postup v ní totiž zachová nejvíce cenných látek. V tomto receptu budeme pohanku zapékat, čímž se sice část vitamínů vytratí, ale není rozhodně potřeba ji předvářet. Pohanku tedy jednoduše vsypeme do zapékací misky...P9100002

poklademe nakrájenou dýní..P9100001

cuketou a strouhaným celerem..P9100004

přidáme rajčata a pořádnou hrst sušené bazalky.P9100007

Směs osolíme, opepříme a promícháme. Zalijeme vodou téměř celý pekáček, vložíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů a pečeme cca 15 minut.P9100010_2

Mezitím si rozmícháme vejce se strouhaným sýrem a čerstvou bazalkou. Pekáč vyndáme z trouby, zalijeme vejci a pečeme ještě asi 10 minut, dokud se směs nezpevní a sýr nerozteče.P9100016

Můžeme jíst ihned – nákyp je výborný jak teplý, tak i druhý den za studena.P9120011_2

Pohanka vařením poměrně dost nabyde a navíc docela zasytí - z malého množství tak připravíme velký oběd, z kterého se nají celá rodina..P9120003

A pokud rodinu nemáme, zůstane nám výborné jídlo na několik dní..P9120009

které se navíc se dá vzít do krabičky do práce :)P9120005-2

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Jana z IP 2a00:1028:86f2:*** | 26.5.2018 17:08
Vařila jsem přesně podle receptu a byl výborný,jak teplý,tak i studený.
Táňa | 27.5.2018 08:41
Dobrý den, Jani, jsem moc ráda, že Vám chutnalo. Pohanka je opravdu výborná věc - měla jsem v podstatě úplně stejný nákyp v pátek a doslova jsem se přejedla, jak to bylo dobré smile A toho rutinu na cévy.. smile Určitě zopakujte! Hezký den, Táňa

Komentáře tohoto článku jsou moderovány. Váš příspěvek se zobrazí až po schválení autorem článku.

Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel pět a jedna