Chybami se člověk učí :)
Španělskou paellu jsem ještě nikdy nevařila, což je do jisté míry ostuda. Moji maminku ovšem v posledních týdnech tohle jídlo nadchlo, takže jsem se ráda pustila do domácí přípravy společně s ní. Neodradila mě ani nachystaná hromada dálkami „vonících“ mořských potvor – od jistého věku mám pocit, že sním vlastně všechno :)
Nejprve ovšem krátký vzdělávací komentář: Podle wikipedie (i dalších, více důvěryhodných zdrojů) existují 3 základní druhy paelly – valenciánská s masem a fazolemi (a ehm, hlemýždi), paella s mořskými plody a paella mix, kam si zřejmě každý dá, cokoliv doma najde. Tohle je očividně oblíbený český způsob přípravy – v receptech, které kolují internetem je společnou složkou často jen ta rýže :) A zkuste někomu říct, že se nemají ryby s ostatním masem míchat!
Podobná je situace u koření – kolik a jakého do paelly? Kromě toho, že rýže má být žlutá, nikdo zřejmě neví :-) Směsi dostupné v ČR se svým složením liší – zde je obsah jedné z nich podle internetu: cibule, česnek, pepř černý mletý, šafrán, červená a zelená kapie, kurkuma, petržel nať, rozmarýn, mořská sůl. Uvedené koření by se určitě dalo použít, nicméně.. tohle všechno jsem si nastudovala teprve POTOM, co jsme paellu doma vařily :) Výsledek našeho snažení je tak sice možná pro někoho trochu kulinářský paskvil, věřím však, že další pokusy budou už jenom lepší :o)!
Suroviny pro 4 osoby:
400 g mořských plodů
200 g kulatozrnné rýže
1 červená cibule
100 g kořenové zeleniny
1 žlutá paprika
cherry rajčátka
sůl, pepř, kari, kurkuma
Na oleji osmažíme nasekanou cibuli a kořenovou zeleninu – mrkev, petržel a celer v libovolném poměru. Nyní přidáme mořské plody – v tomto receptu jsou použity 2 sáčky „mořského koktejlu“, který obsahuje chobotničky, malé mušle, sépiové kroužky, krevetky a další živočichy. Krátce orestujeme a přisypeme kulatozrnnou rýži.
Směs ochutíme solí, pepřem, kari a kurkumou – kari bych tedy příště vynechala, ale stalo se..
Nyní by měl přijít na řadu nejlépe rybí vývar – bohužel nebyl k dispozici, ale podívám se po něm :) Přidáme ještě nakrájenou žlutou papriku s cherry rajčátky..
a to nejlepší na konec – veliké krevety a škeble :o)
Přikryjeme pokličkou a zvolna dusíme asi 15 minut, dokud rýže nezměkne a krevety nezrůžoví.
Servírujeme nejlépe s velikou krevetou na vrchu..
jednak to efektně vypadá, jednak jsou velké krevety opravdovou delikatesou!
Odpůrcům mořských plodů tudíž můžu tohle jídlo doporučit - zjistíte totiž, že ani škeble, ani chobotničky vůbec rybinou nesmrdí :) Naopak, jejich chuť je jemná, nijak výrazná, ale opravdu příjemná :)
Co se ovšem nepovedlo, byla volba koření – kari mi k téhle směsi rozhodně vůbec nesedělo, příště tedy jedině se šafránem, i kdyby měl stát půl výplaty :o) A další věcí, kterou bych vyhodila, je paprika – kdo ji má extrémně rád, může nechat, mně zde však ze všeho nejvíc připomněla klasické české „jídelnové rizoto“ :/ Co naopak doporučím určitě, je právě kulatozrnná rýže (Arborio, Carnaroli) – jednak je rychle hotová, jednak vám jako jediná zaručí onen žádoucí „krémovitý“ výsledek celé směsi. No a možná by to chtělo i ten rybí vývar. Už se těším na další pokus :)