Jáhlové risotto s hříbky a hermelínem

Napsal Táňa (») v sobotu 6. 8. 2011 v kategorii Obiloviny a přílohy, přečteno: 2008×
06082011202.jpg

 Vyražte na houby...

Kdo zná pravé italské risotto, dobře ví, jak moc se od českého „jídelnového“ rizota liší. Zatímco česká klasika je suchá a sypká, v Itálii je rizoto krémové, vláčné, dalo by se říct i rozblemcané – ale fantastické :)! Od doby, co ho znám, už mi jiné prostě nechutná. A ať už vařím „rizoto“ z rýže, pohanky, jáhel nebo čehokoli, výsledná konzistence musí být vždycky krémová.

V dnešním receptu jsem použila všestranné a zdravé jáhly, o kterých jsem už psala tady a doplnila je listovým špenátem a houbami – neodolatelná kombinace :-) Houby sice letos příliš nerostou, ale i malá hrstička hříbků dodá jídlu báječnou chuť a vůni.

Jelikož se při přípravě pravého risotta používá také víno a parmazán, nejspíš bych tento recept měla pojmenovat spíš jáhlová kaše se zeleninou :o) Myslím si ale, že název risotto zde snad nikoho neurazí – podobou i chutí má k tomu italskému opravdu blízko..

Suroviny pro 2 osoby:

100 g jáhel

200 g listového špenátu

200 g lesních hub

200 ml vývaru

100 g hermelínu

4 stroužky česneku

bazalka, oregano

máslo

sůl

Jáhly vysypeme do sítka a 2x spaříme vroucí vodou – tenhle důležitý krok nikdy nevynecháme, jinak budou hořké a zkazí nám celé jídlo. Připravíme si zeleninu – pokud máme špenát čerstvý, nemusíme ho nijak zpracovávat. Pokud je však mražený, je potřeba jej rozmrazit a vymačkat z něj vodu, jinak by se nám v něm rizoto doslova utopilo.

V hrnci rozpustíme plátek másla a orestujeme na něm 2 stroužky česneku. Po chvíli vsypeme jáhly, necháme lehce osmahnout a dolijeme horkým vývarem asi 0,5 cm nad jáhly. Osolíme, přidáme lžičku sušené bazalky a oregana a na mírném plameni vaříme – vždy, když se vývar vsákne, přidáme další, jen tak, aby jáhly byly potopené.

Stále promícháváme a cca po 10 minutách přidáme listový špenát a houby – měla jsem hlavně hříbky, lišky a bedly, ale samozřejmě záleží, co najdete.. Vaříme ještě asi 10 minut. Jakmile se vývar přestane do jáhel vsakovat, vypneme plotnu, vmícháme 100 g drobně nakrájeného hermelínu, plátek másla a 2 zbylé stroužky česneku. Jemně promícháme a ihned podáváme.

06082011199_2

Jak je vidět z popisu surovin i z fotek, zeleniny je v tomhle jídle opravdu MNOHO :-) Jáhly jsou navíc velmi syté a v kombinaci s hermelínem je tohle jídlo tak trošku těžší, takže opravdu stačí i malá porce. Záleží však na tom, jestli odoláte - je to totiž šíleně dobré :o)

06082011200

Tak dobré, že toho možná sníte i takovouhle hromadu... :-)06082011208

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.

Komentáře tohoto článku jsou moderovány. Váš příspěvek se zobrazí až po schválení autorem článku.

Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel devět a nula